„Considerăm că este posibilă o conversie a plăților conformă cu legea sancțiunilor și decretul rus. Uniper va continua să plătească în euro. Uniper este în discuții cu partenerul său contractual despre modalitățile concrete de plată și este, de asemenea, în strânsă coordonare cu guvernul german”, declară firma germană germană Uniper.
„Am analizat cererea Gazprom cu privire la metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și acum lucrăm la o soluție conformă cu sancțiunile”, susține la rândul său firma austriacă OMV.
Acest lucru vine după ce Rusia a declarat că a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria, escaladând dramatic răspunsul său la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Gigantul energetic de stat rus Gazprom a declarat, miercuri, într-o declarație că a oprit complet livrările companiei poloneze de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble, mai degrabă decât în euro sau dolari.
Uniper, care este una dintre cele mai importante companii de gaze din Europa, a adăugat că „Pentru compania noastră și pentru Germania în ansamblu, nu este posibil să se facă fără gazul rusesc pe termen scurt; acest lucru ar avea consecințe dramatice pentru economia noastră.”
În cadrul noii scheme de plată din Rusia, importatorii de energie au fost nevoiți să deschidă două conturi bancare la Gazprombank - un cont în valută și un cont în ruble. Cumpărătorilor li se cere să depună valută străină (dolari sau euro) la Gazprombank din Rusia, care apoi o transformă în ruble pentru a fi plătită în continuare către Moscova.
Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că „pare posibil” să se respecte noile reguli rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.
Miercuri, ministrul maghiar de externe a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată instituită de Moscova pentru a-și plăti petrolul și gazul.
