Fautor Negre 2017 din Moldova a primit cel mai mare punctaj al juriului la categoria vin roșu, dintr-un total de 5.084 de vinuri roșii din întreaga lume. Negre este un cupaj roșu din două soiuri autohtone — Feteasca Neagră și Rara Neagră — maturat 12 luni în butoi de stejar. De asemenea, cu Grand Gold s-a întors acasă și vinul Cabernet Sauvignon 2020 de la Purcari.

Lista integrală cu medaliile de aur cucerite de vinurile moldovenești la Concours Mondial de Bruxelles o puteți vedea AICI.
Cu 53 de premii, în toal, Moldova este lider în Europa de Est, urmată de Cehia (43), Bulgaria (38) și România (36). În total, 12 țări est-europene au primit medalii la competiția din acest an, confirmând calitatea tot mai mare a vinurilor din această regiune a lumii.
Printre națiuni, Franța a adunat cel mai mare număr de medalii (445), în special pentru vinurile din Bordeaux și Languedoc-Roussillon. Spania ocupă locul al doilea în clasament, cu 433 de medalii, în special cu vinăriile din Castilla y Leon și Rioja. Țara gazdă Italia este a treia în rating, cu 351 de medalii. Cele mai premiate regiuni ale Italiei sunt Sicilia, Toscana și Puglia. Portugalia ocupă locul patru cu 296 de medalii, urmată de China cu 141.
Din punct de vedere al prețului, marile medalii de aur au fost acordate în medie vinurilor din categoria de prețuri 12,5 – 35 de euro, la producător. Medaliații cu aur aveau de obicei prețuri cuprinse între cinci și 12,5 euro. Un studiu intern al Concours Mondial de Bruxelles arată că o medalie a acestei competiții poate crește acest preț cu până la 15%.
Toate vinurile au fost degustate de experți internaționali în domeniul vinului, reprezentând 45 de naționalități. Procesul riguros de evaluare se bazează pe un model conceput de OIV și Uniunea Internațională a Oenologilor. Medaliile sunt oferite la mai puțin de 30 % din vinurile înscrise.

Sursa Foto:AndreiCibotaru/Facebook
De menționat că, din Republica Moldova, cinci persoane au fost membri ai juriului. Este vorba de Ion Luca, Arcadie Foșnea, Mihai Druță, Inga Manuilenco și Andrei Cibotaru.

Sursa Foto:DianaPavelescu/Facebook
„Este o realizare importantă pentru Wine of Moldova. În comunicatul oficial al Concursului, este menționat aportul Wine of Moldova la numărul de medalii. Iar, prin prisma acestui demers, Vinul Moldovei nimerește pe prima pagină a presei mondiale de specialitate. Binemeritat!”, a comentat wineblogger-ul Andrei Cibotaru, pentru Replica Media.
Următoarea sesiune „Alb & Roșu” a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, în Istria, Croația, unde competiția își va sărbători cea de-a 30-a ediție.

publicat de: