VIDEO/ Procurorii de caz ar putea contesta decizia instanței cu privire la prelungirea cu 20 de zile al arestului preventiv al lui Merineanu: „Nu putem să vă spunem acum cu siguranță”

21 iunie 2022, 21:08 Justiție 4846
Procurorii care investighează cazul lui Igor Dodon.  Sursa: captură video/ privesc.eu

Procurorii de caz Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco susțin că ar putea contesta decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, cu privire la plasarea în arest preventiv pentru 20 de zile al cumnatului lui Igor Dodon, Petru Merineanu.

„Pentru dl. Merineanu s-a prelungit termenul de arest preventiv cu 20 de zile. O să lecturăm Încheierea, nu am reușit să vedem argumentele instanței, s-ar putea să fie contestată, inclusiv de procurori. Nu putem să vă spunem acum cu siguranță”, a declarat procurora de caz Eugenia Zubco.

„A fost admis demersul integral, menținerea interdicțiilor și obligațiilor stabilite anterior prin mandatul Judecătoriei Ciocana și confirmat prin decizia de Apel (...) S-au prezentat probe noi cu privire a bănuirii rezonabile învinuirilor aduse lui I. Dodon și P. Merineanu. Totodată, s-au prezentat probe în sensul demonstrării riscurilor invocate în demers, precum riscul eschivării, riscul ingerinței în actul de urmărire penală, distrugerea probelor, influențării martorilor care sunt actuale și probate și în mod indubitabil”, a declarat procurorul de caz Petru Iarmaliuc.

Potrivit lui Iarmaliuc, nu a fost posibilă modificarea tipului de arest în cazul lui Igor Dodon, deoarece există o decizie irevocabilă a Curții de Apel Chișinău, care a stabilit arestul la domiciliu pentru ex-șeful statului.

„Procurorii nu pot interveni, ei pot cere prelungirea arestului care deja a fost stabilit, însă în contextul în care procurorii vor administra probe care demonstrează că învinuitul încalcă interdicțiile și obligațiile stabilite prin mandatul judecătorului de instrucție, atunci vom interveni cu înlocuirea măsurii preventive din arest la domiciliu în arest preventiv cu executarea în penitenciar”, a precizat Iarmaliuc.

Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, învinuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, susține că procurorii au folosit trei blocuri de argumente pentru a justifica prelungirea arestului său la domiciliu cu 30 de zile și spune că va ataca, alături de avocați, această decizie în instanța de apel.

La 21 iunie, președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, împreună cu avocații săi, se află la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, acolo unde magistrații au decis asupra prelungirii măsurii de arest pentru numele său.

Igor Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, pe data de 24 mai, după ce în dimineața zilei de marți, 24 mai, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În aceeași zi a fost reținut și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, Merineanu a încercat să îngită o recipisă care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700 de mii de euro.

Iar la 26 mai, magistrații Judecătoriei Ciocana au decis plasarea în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon. În aceeași zi, Instanța a decis plasarea în arest în penitenciarul nr. 13 a lui Petru Merineanu.

Fostul șef de stat Igor Dodon a declarat că dosarul său a fost intentat la indicația actualei președinte a țării, Maia Sandu, cu scopul de a „neutraliza opoziția”.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media