Socialiștii sesisează Curtea Constituțională în urma modificării Legii cu privire la securitatea informațională

20 iunie 2022, 14:02 Politică 133
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Deputații PSRM Adela Răileanu și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea constituționalității unor articole din Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată recent de majoritatea parlamentară.

Socialiști consideră că prin modificările operate „se încalcă mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și ale unor acte fundamentale internaționale în materia drepturilor omului”.

„Modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare”, și nu în ultimul rând – să „stranguleze” agenții economici de profil”, se arată în comunicatul emis de PSRM.

La 2 iunie, Parlamentul a aprobat în lectura a II-a proiectul care are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Astfel, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media