OMICRON/ Măsuri epidemiologice înăsprite: Certificatul COVID-19 va fi solicitat la intrarea în orice spațiu închis, iar 70% dintre angajații instituțiilor publice să activeze de la distanță

19 ianuarie 2022, 18:31 Sănătate 193
Oameni pe stradă.  Sursa: Replica Media

La intrarea în orice spațiu închis și care nu sunt servicii esențiale - magazinele alimentare, farmacii, benzinării, etc, cetățenii vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19. Aceasta este una dintre măsurile epidemiologice ce vor fi aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), mâine, 20 ianuarie, în contextul creșterii numărului cazurilor zilnice de noul coronavirus din cauza noii tulpini Omicron.

„Vedem că tulpina Omicron are deja răspândire comunitară, care este mai contagioasă decât tulpina Delta. Am văzut experiența țărilor europene, unde numărul zilnic de cazuri este de zeci de ori mai mare, decât în timpul vârfului valurilor precedente cauzate de tulpina Delta. Noi deja vedem o creștere exponențială a numărului de cazuri și ne așteptăm să avem mult mai multe cazuri decât în valurile precedente.

Cadrul măsurilor de protecție bazat pe gradul de alertă nu mai este valabil. (...) Astăzi am avut consultări cu peste 50 de asociații de afaceri despre introducerea unor măsuri de protecție adiționale. De asemenea, am prezentat modalitatea de accesare a mecanismelor de compensare care au fost adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut - mă refer la compensarea șomajului tehnic, compensarea pentru reducerea activității de muncă, compensarea pentru două zile libere pentru vaccinare și compensarea pentru părinții care sunt nevoiți să rămână acasă ca să aibă grijă de copii atunci când este suspendat procesul educațional sau se trece la învățământul online”, a declarat șefa Executivului.

Prim-ministra Gavrilița a mai anunțat că semnat o dispoziție prin care în instituțiile publice până la 70% dintre angajați să activeze de la distanță. Totodată, certificatul de vaccinare anti-COVID-19 ar putea deveni obligatoriu la intrarea în spațiile închise care nu sunt servicii esențiale.

„Mâine dimineață avem încă o ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și, cu siguranță, vom veni cu măsuri noi, în special cu solicitarea certificatul COVID în toate spațiile închise care nu sunt servicii esențiale. Am dat dispoziție ca până la 70% dintre lucrătorii autorităților publice să lucreze de acasă. Trebuie să ne mobilizăm pentru a asigura că sistemul medical este în stare să facă față unui asemenea val”, a conchis prim-ministra.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media