VIDEO/ Ședința Parlamentului din 1 decembrie: Starea de Urgență, prelungită cu 60 de zile în lipsa deputaților BCS, care au părăsit sala de plen în semn de protest

1 decembrie 2022, 10:08 Politică 283
ședința plenară.  Sursa: Replica Media

Deputații s-au convocat joi, 1 decembrie, în ședință ordinară. Parlamentarii au examinat și aprobat propunerea Guvernului privind prelungirea Stării de Urgență cu încă 60 de zile. Totodată, aleșii poporului au aprobat, în a doua lectură, proiectul Codului electoral al Republicii Moldova și modificarea cadrului normativ conex, precum și inițiativele legislative care vizează activitatea Avocatului Poporului.

UPDATE 19:38. Igor Grosu a declarat ședința închisă.

UPDATE 19:16. Proiectul de Hotărâre prelungirea Stării de Urgență a fost votat de 55 de deputați.UPDATE 19:10. Înainte de votarea proiectului de hotărâre privind prelungirea Stării de Urgență, deputații BCS au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.

Înainte de a părăsi sala de plen, deputații Constantin Starîș, Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco au avut luări de cuvânt în care au criticat propunerea Guvernului.

UPDATE 18:35. Deputatul BCS Constantin Starîș, după un discurs în care a comparat frecvența prelungirilor stării de urgență cu filmul rusesc „Ironia Sorții”, pe care l-a încheiat cu un banc, a anunțat că fracțiunea blocului nu va vota instituirea stării de urgență.

UPDATE 18:17. După aproape două ore de dezbateri, la propunerea deputatului PAS, Radu Marian, speakerul Igor Grosu a propus aplicarea articolului 108 din regulamentul Parlamentului, care prevede încheiera dezbaterilor. Pentru asta au votat 52 de deputați.

UPDATE 16:25. Prim-ministra Natalia Gavrilița cere votul Parlamentului privind prelungirea stării de urgență.

„Vin în fața dumneavoastră după câteva săptămâni foarte dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al Republicii Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut, iar în unele cazuri chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente”, a declarat de la tribună șefa Executivului.

UPDATE 16:22. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (art.9, 10, 12, ș.a.) a fost adoptat cu votul a 52 de deputați.

UPDATE 15:56. Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege care va oferi femeilor dreptul de a beneficia, în perioada concediului de maternitate, atât de salariu, cât și de indemnizația de maternitate, în cazul în care vor decide să muncească în această perioadă. Inițiativa a fost lansată de către Platforma Femeilor Deputate.

UPDATE 15:50. Procedura de import al materiilor prime, ambalajelor și materialelor de către producătorii locali de medicamente a fost simplificată. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de modificare a Codului fiscal, a Legii cu privire la tariful vamal și a Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

Potrivit noii redacții a legii, vor fi acordate scutiri aferente importului de materii prime, materiale și ambalaje, în baza autorizației de import eliberate de către regulatorul domeniului medicamentului – Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, fără a mai fi necesară existența unei liste suplimentare, stabilite de Guvern.

UPDATE 15:40. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.80/2010 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică – art.2; Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) – art.1 ș.a.) a fost adoptat a doua lectură, de 56 de deputați.

UPDATE 15:14. În prima lectură, deputații au aprobat Proiectul de lege privind gazele fluorurate cu efect de seră. Scopul inițiativei legislative este reducerea impactului asupra mediului înconjurător al gazelor fluorurate cu efect de seră (gaze F). De menționat că grupa cea mai răspândită de gaze fluorurate o constituie hidrofluorcarburile (HFC), care sunt utilizate preponderent ca agenți de refrigerare în echipamentele frigorifice, de climatizare și pompe de căldură.

UPDATE 14:52. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Regatul Belgiei privind angajarea remunerată în câmpul muncii a unor categorii de membri ai familiilor personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Astfel, soții, soțiile și, în unele cazuri, copiii angajaților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare vor putea fi angajați în statul în care au fost detașați. Acest drept se va acorda în baza cererii și doar pe durata aflării acestora în misiune. Anularea restricțiilor de angajare va contribui la perfecționarea profesională a acestora.

De menționat că în Regatul Belgiei, Republica Moldova are deschise două misiuni diplomatice: Ambasada pe dimensiunea bilaterală și Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. În cadrul acestora activează 14 diplomați și personal administrativ-tehnic. Totodată, în prezent, Ambasada Regatului Belgiei, cu sediul la București, este acreditată prin cumul și pentru Republica Moldova. Respectiv, partea belgiană va putea beneficia de prevederile acestui tratat când va avea diplomați rezidenți pe teritoriul țării noastre.

UPDATE 14:43. De Ziua Națională a României, Parlamentul de la Chișinău a adoptat în două lecturi Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chișinău la 20 mai 2021, și a Protocolului de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Iași la 10 noiembrie 2022.

UPDATE 14:12. Cu 55 de voturi, noul Cod Electoral al Republicii Moldova a fost aprobat în a II-a lectură.

UPDATE 14:09. Înainte de a fi votat proiectul cu privire la noul Cod Electoral, BCS a anunțat că nu va participa la procedură.

„Decizia fracțiunii, în lipsa consensului larg noi nu participăm la votul din cea de-a două lecturi. Au fost introduse mai multe noțiuni și factori discriminatorii care pun în pericol organizarea scrutinelor electorale. Noi considerăm că nu a fost respectat principiul discuțiilor publice cu partidele politice de opoziție, inclusiv cele extraparlamentare. considerăm că Parlamentul nu este pregătit pentru a vota Codul Electoral în a doua lectură”, a declarat Vlad Batrîncea.

UPDATE 14:07. Aleșii poporului au revenit în sala de plen.

UPDATE 12:55. Deputații au plecat în pauză până la ora 14:00.

UPDATE 12:51. După mai bine de două ore în care opoziția a înaintat amendamente la proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, majoritatea fiind respinse de majoritate pe bandă rulantă, BCS a solicitat jumătate de oră pauză.

UPDATE 10:46. Cu mici modificări, ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost aprobată.

UPDATE 10:45. Tot Vlad Batrîncea a cerut retragerea din ordinea de zi a proiectului înaintat de Guvern privind prelungirea stării de urgență. Nici această solicitare nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. „Considerăm că R. Moldova poate și trebuie să lucreze în regim ordinar și nu este nevoie de această prelungire”, a menționat socialistul.

UPDATE 10:40. Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a solicitat aprobarea în a doua lectură a proiectului privind modificarea Codului Electoral.

„Considerăm că în această redacție a Codului Electoral apare riscul discriminării unor categorii de alegători în raport cu alte categorii cu alegători. (...) Apreciem faptul că în varianta aprobată de Comisia juridică a dispărut votul electronic sau votul alternativ. Autorii acestui proiect aud și criticile opoziției. Sunt încă cel puțin 11 articole la care trebuie de muncit”, a declarat Vlad Batrîncea.

Solicitarea nu a fost susținută de majoritate.

UPDATE 10:37. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (revizuirea cadrului normativ privind nedescriminarea și asigurarea egalității), la fel, a fost amânat pentru următoarea ședință plenară.

UPDATE 10:36. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului – art.143, 144; Legea nr.768/2000 privind statutul alesului local – art.5, 8; ș.a.) a fost amânat pentru următoarea ședință.

UPDATE 10:22. În contextul în care la 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, în plen au venit elevii de la Școala Specială nr. 12 și membrii Asociației Surzilor din R. Moldova unde au interpretat în limbaj mimico-gestual imnul de stat al Moldovei și pantomima „Mâinile”.


UPDATE 10:16. Mai mulți elevi de la liceul Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău au venit în plen și au intonat cântece dedicate Zilei Naționale a României. Deputații din opoziție au lipsit.


UPDATE 10:09. Cu prilejul Zilei Naționale a României, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de mulțumire.

„Vom munci în continuare pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și bunăstare. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a declarat Igor Grosu.

UPDATE 10:07. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 85 de deputați.

Deputații fracțiunii ȘOR au anunțat că în continuare boicotează ședința plenară.

„După cum am anunțat încă acum aproape trei luni, nu dorim să fim părtași la abuzurile comise în forul legislativ al țării, de către majoritatea PAS”, se arată într-un comunicat de presă emis de formațiune.

Urmărește LIVE:

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media