Liderii instalați de Rusia au anunțat marți planuri pentru buletinele de vot, o provocare pentru Occident care ar putea escalada brusc războiul. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie anticipată în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele.
Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marți.
Ucraina a lansat luna aceasta o contraofensivă care a recucerit zone mari de teritoriu, la șapte luni după ce Rusia a invadat și a lansat un război care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a deteriorat economia globală.
Referendumurile au fost discutate de luni de zile de autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat o luptă a oficialilor pentru a le programa.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta un proiect militar pentru a înrola 300.000 de militari pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să fie fruntașă în conflict.
Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere.
„Încă de la începutul operațiunii... am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe soarta lor”, a declarat în această săptămână ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Ucraina spune că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca un semn de sprijin popular și apoi să le folosească ca pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.
Referendumurile - pretext pentru autoapărare
Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat miercuri că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.
„Acesta nu este o cacealma”, a spus el.
„Invazia teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a declarat Dmitri Medvedev, care a fost președintele Rusiei din 2008 până în 2012, într-o postare pe Telegram.
Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional și calificat drept trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.
„Dacă totul este teritoriu declarat al Rusiei, ei pot declara că acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să poată lupta fără nicio rezervă”, a declarat guvernatorul regional de la Luhansk, Serghei Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.
Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). „Referendumele simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, a spus NATO.
OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure.
Nu vor exista observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.
Rusia consideră deja că Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupate parțial de Moscova în 2014, sunt state independente.
Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile Ucrainei deținute de forțele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni, cu doar aproximativ 60% din regiunea Donețk în mâinile Rusiei.
Ucraina a spus că referendumurile sunt un semn că Rusia era speriată.
„Orice decizie pe care conducerea rusă o poate lua nu schimbă nimic pentru Ucraina”, a declarat joi președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.
„Ne interesează strict sarcinile care ne sunt în fața. Aceasta este eliberarea țării noastre, apărarea poporului nostru și mobilizarea sprijinului mondial (opiniei publice) pentru a îndeplini aceste sarcini”, a mai spus Zelenskiy.
Putin spune că Rusia desfășoară o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza Ucraina, a scăpa de naționaliști periculoși și pentru a apăra Rusia de NATO.
Kievul și Occidentul numesc acțiunile Rusiei o încercare imperialistă neprovocată de a recuceri o țară care a scăpat de dominația rusă odată cu destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.
