VIDEO/ Pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol: „Pacificatorii ruși se vor retrage din Transnistria doar după soluționarea conflictului”

23 septembrie 2022, 14:02 Politică 306
Vitalii Ignatiev, pretins ministru de externe de la Tiraspol.  Sursa: novostipmr

Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a menționat că „pacificatorii” ruși vor continua să se afle pe teritoriul regiunii până la soluționarea confictului transnistrean. De asemenea, el s-a referit și la declarațiile făcute de către Maia Sandu de la tribuna ONU, în cadrul căreia a făcut un apel internațional cerând ca trupele trusești din regiunea transnitreană să se retragă de pe teritoriu, menționând că astfel de cerințe nu fac decât să tensioneze situația. Declarațiile au fost făcute de către Vitali Ignatiev în cadrul postului separatist de televiziune, Pervîi Prednestrovskii.

„Guvernare nu face nimic deosebit, pur și simplu repetă aceeași linie de comportament, care, după părerea mea, este foarte distructivă. Guvernarea a adoptat un vector pro-Occident și, evident, își vede aliații săi strategici în Occident. Astfel de declarații nu apropie rezolvarea conflictului și, mai mult, crează nervozitate și neîncredere. Este foarte important ca nimeni să nu-și facă iluzii că acest conflict poate fi rezolvat prin alte metode decât dialogul politic și negocierile. Presiunile, restricțiile și sancțiunile nu vor merge. Nu există alternativă pentru misiunea de pacificare” a declarat Ignatiev.

El a menționat și despre exercițiile „Scutul de Foc”, de pe poligonul de la Bulboaca. Potrivit lui, astfel de manevre, la care au participa, pe lângă trupele R. Moldova, militari români și americani, reprezintă un lucru negativ, având în vedere că au loc în apropiere de zona de securitate, iar zgomotele exploziilor se aud și în regiune și nu poartă un caracter pașnic.

„Conducerea R. Moldova se ocupă și de militarizarea activă a țării, adică se livrează tehnică militară, anumite tipuri de armament. Și, desigur, provoacă neliniște intensificarea exercițiilor militare cu NATO, cu partenerul strategic al R. Moldova, România, și cu SUA. Aceste acțiuni nu poartă un caracter pașnic și nu vor duce la normalizarea relațiilor”, a mai adăugat acesta.

Amintim că, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrului discursului susținut pe 21 septembrie, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite (ONU) despre viitorul țării noastre în Uniunea Europeană, a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului.

În discursul rostit în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, președinta Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

„Mi-am exprimat convingerea că singura cale de a ne integra țara este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale, și am amintit că prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate. Am cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna”, a spus șefa statului.


Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media