„Privesc cu profundă îngrijorare reprimarea violentă a protestului larg răspândit pentru libertățile civile din Iran. Condamn ferm folosirea violenței împotriva femeilor, care are ca rezultat multe răniri și pierderi de vieți omenești. Drepturile femeilor sunt drepturile omului și ar trebui respectate”, susține Maia Sandu.
Iranul a fost cuprins de proteste anti-guvernamentale violente, după ce o tânără de 22 de ani, arestată pentru că nu ar fi respectat regulile stricte privind acoperirea capului, a murit în custodia poliției la sfârșitul săptămânii trecute.
Manifestanţii au ieşit pe străzi în orașele din Iran, blocând circulaţia, incendiind coşuri de gunoi şi maşini ale Poliţiei, aruncând cu pietre asupra forţelor de securitate şi scandând sloganuri ostile puterii, în timp ce Poliția a întâmpinat tulburările cu represiuni, în timp ce oficialii de la Teheran au impus restricții pe rețelele de socializare
Ministrul de interne Ahmad Vahidi a declarat că se bazează pe martori, înregistrări video și probe medico-legale pentru a confirma că Mahsa Amini nu a fost bătută de poliție - așa cum acuză rudele sale - și că o anchetă privind moartea ei este în curs de desfășurare.
Ministrul i-a acuzat pe protestatari că „ascultă de SUA, de țările europene și de grupurile contrarevoluționare".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a avertizat într-un tweet că „eforturile de a încălca suveranitatea Iranului nu vor rămâne fără răspuns", denunțând „încercările SUA de a submina stabilitatea” Iranului.
Oficial, cel puțin 41 de persoane au murit de la începutul tulburărilor, majoritatea protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate, dar sursele spun că cifra reală este mai mare.
