Vom avea sau nu gaz după 1 octombrie? Ministrul Spînu: „Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie suntem asigurați”

27 septembrie 2022, 07:56 Economie 349
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Autoritățile statului nu au certitudine în privinţa livrării gazelor naturale din Federația Rusia, după 1 octombrie. Totuşi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări cî statul este pregătit de scenariul în care monopolistul Gazprom ar putea sista livrările de gaze către țara noastră în prag de iarnă.

„Nu se cunoaște dacă vom avea gaz sau nu după 1 octombrie. Noi menținem comunicarea și vom vedea în următoarele zile dacă vor livra sau nu, dar tradițional Gazprom nu oferă un răspuns din timp. Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie suntem asigurați”, a declarat ministrul Spînu la emisiunea „ÎnProfunuzime” de la Pro TV.

„Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din octombrie, dacă nu vom primi gaze de la Gazprom, acest gaz va fi livrat cetățenilor. O parte este în sistemul de transport al României, iar altă parte - în sistemul de transport internațional”, a mai adăugat membrul Guvernului.

De menționat că, de la data de la 1 octombrie, grupul rus Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, invocând lipsa finalităţii auditului pretinselor datorii ale companiei Moldovagaz de peste 700 de milioane de dolari.

Amintim că, gazul livrat de Gazprom se scumpește începând cu 1 octombrie în urma unei decizii aprobatre de ANRE la data de 23 serptembrie. Astfel, consumatorii finali vor achita 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump decât în prezent.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media