UPDATE 21:50. Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, care ar urma să fie finalizată vineri, 'nu-şi are locul în lumea modernă', a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa presei, potrivit AFP.
„Orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu va avea nicio valoare legală şi merită să fie condamnată”, a spus el.„Această situaţie este în contrast cu tot ceea comunitatea internaţională se presupune că reprezintă. Aceasta încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite. Este o escaladare periculoasă. Nu-şi are locul în lumea modernă. Acest lucru nu trebuie acceptat”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.
„Orice decizie rusă de a continua în acest sens va pune şi mai mult în pericol perspectivele păcii. Aceasta va prelungi impactul dramatic asupra economiei mondiale, în special asupra ţărilor în curs de dezvoltare, şi va afecta capacitatea noastră de a furniza ajutor de urgenţă Ucrainei şi nu numai”, a adăugat el.
„A venit timpul să ne îndepărtăm de prăpastie”, a declarat Guterres.
SUA şi Albania pregătesc o rezoluţie care condamnă 'referendumurile' în Ucraina pe care Occidentul le-a denunţat, calificându-le drept o „parodie”. Textul va fi mai întâi prezentat Consiliului de Securitate al ONU, unde va fi blocat fără nicio îndoială printr-un veto rusesc, urmând apoi să fie prezentat Adunării Generale, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto.
UPDATE 21:23. Ucraina nu a primit încă sistemul de apărare aeriană NASAMS din SUA, echipajul este în prezent în curs de pregătire, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksei Reznikov, într-un comentariu pentru Hromadske și Babel.
El a negat informația din mai multe mass-media ucrainene, citând un interviu cu președintele Vladimir Zelenskiy, potrivit căreia Ucraina a primit deja sisteme de apărare aeriană NASAMS. Ministrul Apărării a menționat că au apărut dificultăți de traducere.
„Președintele Zelenskiy a vrut să spună că a avut loc o schimbare tectonică fundamentală, a fost luată decizia de a furniza Ucrainei sisteme NASAMS. Dar în Ucraina nu sunt încă și nu pot fi, pentru că băieții noștri se antrenează. Cei care vor fi operatori. Acestea sunt sisteme complexe. Același lucru este valabil și pentru sistemul german de apărare aeriană Iris-T”, a subliniat Reznikov și a adăugat că livrările de sisteme NASAMS către Ucraina vor avea loc în termen.
Pentru prima dată, SUA și-au anunțat intenția de a transfera sistemul de apărare aeriană NASAMS în Ucraina în august, ca parte a ajutorului internațional. După aceea, Pentagonul a clarificat că Ucraina va primi două baterii din acest sistem. Ulterior, SUA și-au anunțat intenția de a transfera încă 6 unități în cadrul Inițiativei de promovare a securității în Ucraina.
Sistemul NASAMS este în funcțiune sau este livrat în 12 țări. Versiunea NASAMS II care utilizează rachete AIM-120С AMRAAM poate trage la o distanță de până la 25 de kilometri, iar intervalul de altitudine este de până la 14-15 kilometri.
UPDATE 20:00. „Țările occidentale încearcă să provoace conflicte în CSI”, a declarat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții Serviciilor de Securitate și Informații (SIS) ale Comunității Statelor Independente (CSI), scrie RIA Novosti.
„În urma obiectivelor lor, adversarii noștri geopolitici, oponenții noștri, așa cum am spus recent, sunt gata să pună sub atac pe toată lumea, pe oricine, orice țară, să o transforme în epicentrul crizei, să provoace o revoluție de culoare și să declanșeze un masacru sângeros. Am văzut toate acestea de mai multe ori”, a spus el.
Potrivit liderului rus, acest lucru se face pentru a preveni formarea unei ordini mondiale mai juste.
„Occidentul încearcă să reaprindă vechile conflicte, creând noi probleme și crize”, susține Putin.
UDPATE 19:16. Separatiştii proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au recunoscut joi că situaţia creată în jurul oraşului Liman este „dificilă” şi „tensionată”, pe fondul încercărilor forţelor armate ucrainene de a încercui din mai multe direcţii trupele ruse aflate în această zonă, scrie EFE, citează Agerpres.
Nu sunt încercări izolate, spune el, anticipând că acestea vor continua şi în zilele următoare.
Potrivit acestuia, trupele ruse şi miliţiile proruse „reuşesc deocamdată să respingă toate aceste atacuri”.
Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk: Sloviansk şi Kramatorsk şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkiv, pe care trupele ucrainene au eliberat-o în recenta lor contraofensivă.
UPDATE 18:35. Șefa Consiliului Regional Nikolaev, Hanna Zamazaieva, a anunțat că în prezent sunt 2 morți și 12 răniți, în urma unei lovituri cu rachete asupra orașului Nikolaev.
Explozia a avut loc în apropierea unei stații de transport în comun.
Potrivit primarului, Oleksandr Sienkevici, în prezent funcţionează toate serviciile la fața locului.
UPDATE 17:16. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, convoacă pentru mâine, 30 septembrie, o reuniune a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit anunțului secretarului său de presă, Serghei Nikiforov, scrie UNIAN.
„Președintele Vladimir Zelenskiy convoacă pentru mâine o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi și alte detalii vor fi anunțate ulterior”, a scris Nikiforov.
UPDATE 16:42. Șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că în urma atacului nocturn cu rachetă asupra Niprului, patru persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, un băiat de 8 ani și o fetiță de 9 ani. Joi, salvatorii au găsit cadavrul celui de-al doilea copil.
Oficiallul a publicat o fotografie care arată ce a mai rămas din clădirile rezidențiale după atacul cu rachetă.
Reznichenko a spus că, în urma bombardării, 60 de clădiri rezidențiale au fost avariate în oraș, unele dintre ele au fost distruse complet.
UPDATE 16:00. Cântăreața Ala Pugaciova, împreună cu copiii ei, au zburat în Israel de pe aeroportul Vnukovo din Moscova pe 29 septembrie.
Sursele rusești au relatat că mașina artistei Chevrolet Express a fost văzută la intrarea în aeroport.
Amintim că aceasta este a doua plecare a cântăreței în vârstă de 73 de ani. La sfârșitul lunii august, Ala Pugaciova s-a întors în Rusia, unde a participat și la funeraliile lui Mihail Gorbaciov.
Maxim Galkin și Ala Pugaciova au condamnat invazia rusească în Ucraina încă din primele zile ale războiului. Ulterior artistul a părăsit Rusia împreună cu soția sa și cei doi copii ai săi. Mai mult, Maxim Galkin este considerat de către Federația Rusă agent străin.
UPDATE 15:15. Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care trăiesc în teritoriile ocupate după ce va anunța anexarea, scrie The Guardian.
Mai multor ucraineni care scriu într-un grup Telegram pentru persoanele care părăsesc teritoriile ocupate li s-a spus că de sâmbătă, 1 octombrie, vor trebui să solicite un permis de la autoritățile ocupante.
Acei care traversează au raportat cozi de sute de mașini, care așteaptă să intre în Ucraina prin singurul punct de control oficial pentru civili situat în regiunea Zaporojie.
Acest lucru vine în timp ce guvernatorul regional exilat de la Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat joi că Rusia a împiedicat aproximativ 1.000 de ucraineni să treacă granița cu Letonia.
Gaidai a scris pe Telegram că oamenii au călătorit din Ucraina ocupată de ruși prin Rusia.
La începutul acestei săptămâni, ONG-ul Helping to Leave, care ajută la evacuarea ucrainenilor din zonele ocupate, a mai raportat că ucrainenii care încercau să treacă în Uniunea Europeană din Rusia au fost opriți de serviciile de securitate ruse.
UPDATE 14:48. Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană atâta timp cât Belgradul refuză să se alăture sancțiunilor blocului împotriva Rusiei, transmite Euroactiv.
Raportul, făcut public inițial în iunie, subliniază necesitatea „de a acorda prioritate alinierii țărilor candidate la politica externă și de securitate comună a UE și de a continua negocierile de aderare cu Serbia numai dacă țara se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei”.
Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE a confirmat acest lucru, scriind în această săptămână pe Twitter că „Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă ea nu se aliniază cu sancţiunile contra Rusiei''.
„Iată ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privitor la extindere'', a adăugat grupul europarlamentar S&D.
Referitor la cea mai recentă dovadă a apropierii Serbiei de Rusia - semnarea săptămâna trecută la New York a unui acord privind coordonarea politicilor externe ale celor două ţări - raportorul PE privind extinderea, eurodeputatul social-democrat croat Tonino Picula, a spus că este „foarte dezamăgitor că acest lucru vine de la o ţară ce aspiră să se alăture Uniunii Europene”.
Serbia a început discuțiile de aderare în ianuarie 2014, dar a înregistrat progrese lente până acum. A deschis optsprezece din cele 35 de capitole de negociere și a închis provizoriu doar două.
UPDATE 14:37. Informația că Finlanda își va închide granița pentru turiștii ruși de vineri a fost confirmată de ministrul de Externe al țării, Pekka Haavisto, transmite Reuters.
Totodată, ministrul a spus că vizitele în familie, munca și studiile sunt încă motive întemeiate pentru intrarea rușilor în țară.
Anterior, o serie de surse finlandeze au raportat că joi Finlanda va lua o decizie finală cu privire la regimul de frontieră pentru ruși, iar vineri seara granița terestră dintre țări va fi cel mai probabil închisă.
UPDATE 13:46. Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident, informează joi AFP, citat de Digi24.ro.
Responsabilii instalaţi de Moscova în regiunile Doneţk, în estul Ucrainei, precum şi în Zaporojie şi Herson, în sud, au sosit la Moscova miercuri seara, cu avionul, potrivit agenţiilor de presă ruse. „Sunt la Moscova", a anunţat la rândul său, joi, pentru agenţia de presă TASS, responsabilul instalat de Rusia la conducerea regiunii Lugansk (est), Leonid Pasecinik.
El urma să fie primit de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a oficializa anexarea regiunii Lugansk de către Rusia. Miercuri, cei patru responsabili separatişti i-au adresat lui Vladimir Putin „cereri oficiale" în acest sens. „O întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin este, bineînţeles, prevăzută. Nu pot spune unde şi când. Nu am această informaţie", a declarat joi un responsabil al administraţiei de ocupaţie ruse din Herson, Kiril Stremusov.
Procesul de anexare a celor patru zone aflate sub control rus în Ucraina s-a accelerat în ultimele zile, prin organizarea în grabă a unor „referendumuri", care sunt calificate drept „mascaradă" şi „simulacre" de Kiev şi de susţinătorii săi occidentali.
Potrivit agenţiilor de presă ruse citate de Agerpres, Parlamentul de la Moscova va vota în următoarele zile un document ce oficializează anexarea. Va avea loc şi un discurs al lui Vladimir Putin în faţa deputaţilor şi senatorilor. Semn că Kremlinul intenţionează să marcheze evenimentul, sunt prevăzute de asemenea festivităţi la Moscova vineri, municipalitatea anunţând închiderea unor străzi din centrul oraşului, inclusiv în jurul emblematicei Pieţe Roşii, unde o scenă este în curs să fie amplasată.
După un „referendum” de anexare în 2014 a Peninsulei Crimeea, în sudul Ucrainei, Putin a susţinut, într-o atmosferă de mare fast la Kremlin, un discurs în care le-a cerut parlamentarilor ruşi să valideze alipirea acestui teritoriu la Rusia. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată această anexare.
UPDATE 13:13. Mâine, la ora 15:00, Kremlinul va semna acorduri privind intrarea noilor teritorii în Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Mâine la ora 15:00 în Sala Georgievsky va avea loc semnarea acordurilor privind intrarea de noi teritorii în Federația Rusă. Putin va ține un discurs voluminos", a spus Peskov.
Pe 27 septembrie, „referendumurile” privind aderarea Rusiei s-au încheiat în patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.
„Există o consecutivitate clară de acțiuni în cadrul procedurii constituționale pentru acceptarea noilor teritorii”, a explicat mai devreme senatorul Andrei Klishas.
Acesta a reamintit că în cazul anexării teritoriilor, ar trebui făcute modificări la articolul 65 din Constituția Rusiei. Consiliul Federației trebuie să le voteze, după care Președintele aprobă modificările prin decretul său.
UPDATE 12:47. O serie de surse finlandeze spun că joi Finlanda va lua o decizie finală cu privire la regimul de frontieră pentru ruși, iar vineri seara granița terestră dintre țări va fi cel mai probabil închisă, transmite BBC.
Helsinki a avertizat anterior că organizează consultări interne privind restricționarea intrării rușilor, dar încă nu s-a vorbit despre o închidere completă a graniței, în ciuda informațiilor recente conform cărora finlandezii intenționează să se îngrădească de Rusia cu un gard.
Jurnalistul finlandez Pekka Vantinnen se referă la Matti Pitkaniitti, șeful departamentului internațional al polițiștilor de frontieră finlandez, care a declarat joi că aproximativ o treime dintre rușii care trec granița în aceste zile folosesc Finlanda ca punct de tranzit și apoi merg în alte țări Schengen.
Recunoașterea intențiilor fiecărui participant este imposibil, mai ales în cazul creșterii traficului, a spus Pitcaniitti.
Pe baza unor astfel de afirmații, unele resurse concluzionează că o posibilă decizie de închidere completă a frontierei poate fi legată nu atât de politica de migrație a Finlandei în sine, cât de responsabilitatea acesteia față de alte țări UE.
În următoarele 24 de ore, este așteptat un aflux deosebit de oameni la granițele terestre ale Rusiei cu țările vecine. Acest lucru se datorează rapoartelor despre presupusele planuri ale Kremlinului de a interzice plecarea tuturor bărbaților potențial eligibili.
UPDATE 12:20. Alexandr Stryuk, primarul orașului Severodonețk, a postat un mesaj pe Telegram, atașând câteva imagini care pretind că ar fi de la atacurile rusești de peste noapte asupra orașului Orikhiv.
„Casele particulare au suferit numeroase distrugeri. În urma bombardamentelor au avut loc incendii cu o suprafață totală de zeci de metri pătrați. Pompierii au oprit rapid focul.
Potrivit informațiilor disponibile, nu există victime. Astăzi, ocupantul a bombardat din nou orașul Hulyaipole. Trei case au fost distruse. Inamicul continuă politica de teroare și intimidare. Obiectele infrastructurii civile sunt ținte de fiecare dată”, a scris Stryuk pe Telegram.
UPDATE 11:48. Ministerul ucrainean al Apărării susține că Belarus se pregătește să primească 20.000 de persoane mobilizate din Federația Rusă.
„În Belarus se pregătesc locuri pentru cazarea a 20.000 de persoane mobilizate din Federația Rusă. Ei ar trebui să reînnoiască unitățile Uniunii Sovietice a Federației Ruse staționate în Belarus. Ca urmare a reaprovizionării, raportul dintre personalul militar „experimentat” și „tanar” ar trebui să fie de 1 la 5”, se arată într-un comunicat emis de instituție.
Potrivit Ministerului, este planificată utilizarea fondurilor militare existente, precum și a spațiilor și clădirilor civile pentru cazare. Pentru aceste nevoi sunt transferate depozitele, hangarele și alte spații ale întreprinderilor agricole și fermelor abandonate. Instrucțiunile corespunzătoare au fost date Comitetului Central al Republicii Serbia și consiliilor locale, a mai declarat Ministerul ucrainean al Apărării.
„După creșterea personalului, unitățile vor folosi echipamente militare rusești din depozitele de pe teritoriul Belarusului. De asemenea, este planificată consolidarea acestuia în detrimentul echipamentelor și armelor scoase din depozit de pe teritoriul Federației Ruse. Lipsa de echipamente pentru transportul personalului forțelor de ocupație este planificată a fi completată prin mobilizarea camioanelor și mașinilor civile.
De asemenea, autoritățile Federației Ruse au instruit organele de drept să asiste reprezentanții Uniunii Sovietice în mobilizarea cetățenilor ruși care au intrat recent pe teritoriul țării”, se mai arată în comunicat.
UPDATE 11:00. Paza de Costă a Suediei a descoperit o a patra scurgere de gaz la conductele de gaz Nord Stream avariată la începutul acestei săptămâni, relatează Reuters citând ziarul Svenska Dagbladet.
„Două dintre cele patru scurgeri au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Coastă suedeză, Jenny Larsson, pentru ziar. Încă două scurgeri sunt localizate în zona economică exclusivă a Danemarcei.
Potrivit Pazei de Coastă Suedeze, a patra scurgere a avut loc pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari găsite pe conducta vecină Nord Stream 1.
Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerii de gaz din conductele rusești către Europa și a promis un răspuns dur la orice încălcare deliberată a infrastructurii sale energetice.
„Nu este o coincidență. Totul a fost planificat, atent planificat”, a spus ministrul danez al Apărării Morten Bedskov.
Deși niciuna dintre conducte nu era folosită la momentul presupuselor explozii, acestea erau pline cu gaz care se scurge în Marea Baltică de la exploziile de luni.
UE investighează exploziile pe gazoductul principal din Rusia, dar rezultatele nu le vom cunnoaște rapid.
UPDATE 10:45. Oficialii europeni de securitate au observat luni și marți nave militare ruse în apropierea scurgerilor din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice, potrivit a doi oficiali de informații occidentali și o altă sursă familiarizată cu această situație, transmite CNN.
Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu acele explozii, au spus surse citate de CNN, dar acesta este unul dintre mulți factori pe care anchetatorii îi vor analiza.
Submarine rusești au fost, de asemenea, observate nu departe de acele zone săptămâna trecută, a spus unul dintre oficialii serviciilor de informații.
Trei oficiali americani au spus că SUA nu are încă o explicație detaliată pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după ce exploziile au părut să provoace, luni, trei scurgeri separate și simultane în cele două conducte.
Navele rusești operează în mod obișnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezența navelor nu indică neapărat că Rusia a provocat pagubele.
„Îi vedem în fiecare săptămână”, a spus această persoană. „Activitățile Rusiei în Marea Baltică au crescut în ultimii ani. Ei ne testează destul de des conștientizarea – atât pe mare, cât și în aer.”
Dar observările încă mai aruncă suspiciuni asupra Rusiei, care a atras cea mai mare atenție atât din partea oficialilor europeni, cât și a celor din SUA, fiind singurul actor din regiune despre care se crede că are atât capacitatea, cât și motivația de a deteriora în mod deliberat conductele.
Oficialii americani au refuzat să comenteze, miercuri, informațiile despre nave.
Atât Danemarca, cât și Suedia investighează, dar încă nu a fost efectuată o inspecție la fața locului, iar detaliile cu privire la cauza exactă a exploziilor rămân incomplete. Un oficial european a spus că este în curs de desfășurare o evaluare a guvernului danez și că ar putea dura până la două săptămâni pentru ca o investigație să înceapă corect, deoarece presiunea din conducte îngreunează apropierea de locul scurgerii – deși o altă sursă familiarizată cu situația dată a spus că ancheta ar putea începe de îndată ce duminică.
Prim-miniștrii atât pentru Danemarca, cât și pentru Suedia au declarat public, marți, că scurgerile de informații au fost probabil rezultatul unor acțiuni deliberate, nu accidente, iar serviciul de securitate al Suediei a menționat miercuri într-o declarație că nu poate fi exclus „ca o putere străină să fie în spatele ei. „Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a numit marți seara scurgerile de informații „sabotaj aparent” într-un tweet.
Însă înalți oficiali occidentali s-au abținut de a atribui atacul Rusiei sau oricărei alte națiuni.
Kremlinul a negat public că a lovit conductele. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a numit acuzația „previzibil stupidă și absurdă”.
UPDATE 10:20. Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, pe canalul său de Telegram, a anunțat închiderea granițelor pentru cei obligați la serviciul militar din cauza mobilizării parțiale.
„Aș dori să vă atrag atenția, conform 31-FZ „Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă”, cetățenilor care sunt înscriși în armată, din momentul anunțării mobilizării, le este interzis să părăsească locul lor de reşedinţa fără permisiunea comisariatelor militare (articolul 21). Există o astfel de normă a legii și toți cei responsabili pentru serviciul militar ar trebui să fie ghidați de ea”, a scris el.
Zvonurile despre o posibilă închidere a granițelor pentru bărbații de vârstă militară au început să se răspândească imediat după anunțul mobilizării din 21 septembrie. Zeci de mii de ruși care nu vor să lupte încearcă să părăsească țara în masă.
Majoritatea reușesc să treacă granița, dar celor în numele cărora s-a emis deja o citație li se eliberează un document prin care refuză plecarea.
UPDATE 10:04. Armata ucraineană anunță despre pirderile trupelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal ‒ aproximativ 58.580 (+430) persoane au fost lichidate;
tancuri ‒ 2325 (+13);
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4909(+20);
sisteme de artilerie – 1385 (+4);
RSZV / MLRS – 331 (+0);
sisteme de război antiaeriene ‒ 175 (+0);
aeronave – 262 (+0);
elicoptere – 224 (+0);
Nivel operațional-tactic UAV – 995 (+6);
rachete de croazieră ‒ 246 (+4);
nave de război / bărci ‒ 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil – 3751 (+9);
echipament special ‒ 131 (+0).
UPDATE 09:39. Într-un birou de recrutare din Novosibirsk a fost aruncat cu cocktail-uri Molotov, au declarat autoritățile locale.
„Pe 29 septembrie, la ora 6:25, s-a încercat incendierea comisariatului militar pentru districtele Kirovsky și Leninsky din orașul Novosibirsk. Cocktail-uri Molotov au fost aruncate în două ferestre, ceea ce a provocat un incendiu cu o suprafață de 0,5. metri pătrați din exterior, care a fost eliminat cu promptitudine”, raportează guvernatorul regiunii cu referire la comisarul militar al regiunii Novosibirsk Evgheni Kudriavțev.
Imobilul și sediul biroului militar de evidență și înrolare nu au fost deteriorate, suspectul a fost reținut, se efectuează măsuri de anchetă, transmite Interfax.
După începerea războiului din Ucraina, zeci de birouri militare de înregistrare și înrolare au fost incendiate. După anunțul mobilizării, a început un nou val și mai mare de incendiere.
UPDATE 09:00. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a anunțat pe pagina sa de Telegram despre o explozie puternică într-o zonă rezidențială a orașului.
„O explozie puternică într-o zonă rezidențială a Melitopolului, lângă Colegiul Industrial și Economic”, a spus primarul.
Publicația „RIA Melitopol” scrie despre explozia mașinii unei colaboraționiste locale - așa-zisei directoare a Departamentului de Educație Elena Șapurova. Se presupune că colaboraționista este în viață.
UPDATE 08:43. În noaptea de 29 septembrie, forțele de ocupație ruse au bombardat centrul regional al regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat șeful administrației militare regionale, Valentin Reznicenko.
Rușii au lovit noaptea cu rachete asupra Dnipropetrovskului.
În prezent, se cunoaște despre trei morți, printre care și un copil. Încă cinci persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 12 ani. Salvatorii au scos-o afară din casa distrusă în care dormea când racheta rusă a aterizat, scrie Hromadske.
În urma loviturii, mai multe locuințe private au fost complet distruse. Salvatorii continuă să caute oameni printre moloz. Există posibilitatea ca acolo să mai fie copii.
Peste 60 de case private și mai multe clădiri înalte au fost avariate în oraș. Piața, mai multe autobuze, mașini și linii electrice au fost avariate.
UPDATE 08:06. Comisia Europeană propune includerea în cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse pe filozoful și ideologul „pacii rusești” Alexandr Dughin, precum și pe cel mai mare acționar al concernului „Kalașnikov”, Alan Lușnikov, potrivit Politico, jurnaliștii căruia au văzut un document cu propunerile de sancțiuni ale Comisiei Europene.
Comisia Europeană dorește să interzică importul „anumite elemente utilizate în industria de bijuterii, cum ar fi pietrele și metalele prețioase”. De asemenea, vrea să sancționeze Alrosa, cea mai mare firmă de minerit de diamante din Rusia.
Proiectul de text, pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar încă are nevoie de aprobarea celor 27 de țări UE, urmărește în principal să folosească o serie de noi interdicții de export și import pentru a înăspri regimul de sancțiuni existent al blocului, iar țintele variază de la articole de zi cu zi până la componente tehnologice care alimentează armata Rusiei, precizează sursa citată.
De exemplu, noul proiect de reguli ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi „preparate pentru frumusețe sau machiaj”, „preparate pentru bărbierit, inclusiv produse pentru bărbierit și după bărbierit, deodorante personale”, precum și săpunul și hârtia igienică.
UPDATE 07:25. Comandamentul operațional SUD anunță că forțele armate ale Ucrainei au lovit patru zone de concentrare a forțelor și mijloacelor invadatorilor ruși la Cearivne, Oleșkî și Herson, precum și peste podul din Nova Kahovka.
„Situația din zona operațională din direcția Bugul de Sud este stabil tensionată, dar controlată. Unitățile noastre continuă să se consolideze în teritoriile eliberate, să conducă bătălii tactice, foc și presiune psihologică asupra inamicului pentru a-i slăbi pozițiile”, se spune în mesaj.
În zona Hreșcenivka, acțiunile noastre active au suprimat un bastion inamic.
„Inamicul continuă să încerce să dețină teritoriile ocupate temporar, caută să contracareze implementarea planurilor noastre, uneori face încercări de acțiuni de sabotaj, recunoaștere sau asalt”, a remarcat comandamentul.
Mesajul adaugă, de asemenea, că unitățile inamice nu se opresc și recunoașteri aeriene.
„Pentru a contracara această activitate, 3 avioane de recunoaștere fără pilot de tip Orlan-10 au fost doborâte de unitățile noastre. Continuând să bombardeze pozițiile noastre și comunitățile teritoriale adiacente liniei frontului cu o populație civilă din diverse tipuri de arme, inamicul a lansat Încă 6 lovituri aeriene, inclusiv trei rachete de croazieră „aer – aer” peste avioanele Forțelor noastre Aeriene. Nicio pierdere a aviației noastre”, se mai arată în mesaj.
Seara, aeronavele inamice au lansat o lovitură cu rachete cu cinci rachete aer-solă Kh-59 în direcția Dnipropetrovsk și Zaporojie.
„Patru rachete au fost distruse de forțele de apărare aeriană ale Comandamentului Aerien Vostok, una a lovit o fabrică de procesare a cerealelor din Krivoi Rog. Există daune la instalațiile de producție. Nicio pierdere umană”, se arată în raport.
Aviația ucraineană a provocat 6 lovituri în zonele de concentrare a forței de muncă, arme și echipamente, precum și asupra pozițiilor de apărare aeriană inamicului.
„Unitățile de rachete și artilerie au finalizat peste 220 de misiuni de foc, inclusiv patru zone de concentrare a forțelor și mijloacelor în
Cearivne, Oleșkî și Herson, două stații de război electronic în regiunea Berislav și control - pe podul din Nova Kahovka. Pierderi confirmate ale inamicii sunt: 18 soldați, 2 tancuri și 6 unități de alte vehicule blindate și auto”, se spune în raport.
UPDATE 07:10. Analiştii americani au spus că conducerea militară rusă nu a reuşit încă să pregătească spaţiul informaţional pentru pierderi în rândul trupelor sale după primele etape ale contraofensivei ucrainene din regiunea Harkiv. Acest lucru distruge moralul și provoacă panică în rândul forțelor ruse din direcția estică.
ISW mai spune că Rusia continuă să trimită recruți nou mobilizați și slab pregătiți pentru a „întări rămășițele grav degradate” ale diferitelor unități. În special, cele care au fost considerate anterior principalele forțe de luptă ale Federației Ruse.
Alte concluzii ale Institutului pentru Studierea Războiului cu privire la războiul ruso-ucrainean din 28 septembrie:
- probabil, trupele ucrainene au continuat să obțină succese semnificative în jurul Limanului, înaintând dinspre nord de-a lungul arcului Zelena Dolyna-Kolodyazi și dinspre sud-est în regiunea Yampol;
- Trupele ruse au continuat atacurile terestre fără succes în regiunea Donețk;
- Autoritățile ruse încep să restricționeze circulația cetățenilor lor către regiunile de graniță ale Rusiei pentru a face față sutelor de mii de ruși care încearcă să fugă din țară.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie și 28 septembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
