ULTIMA ORĂ/ UE oferă R. Moldova 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică. Șefa CE: „Eu sper că toate aceste măsuri vor da R. Moldova acel sprijin necesar ca să treacă peste iarnă”

10 noiembrie 2022, 10:06 Economie 357
Ursula von der Leyen. Chișinău, 10 noiembrie 2022.  Sursa: Replica Media

Șefa Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, aflată la Chișinău, a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președinta Maia Sandu, despre un ajutor financiar de 250 de milioane de euro pentru R. Moldova pentru a depăși criza energetică din această iarnă, dintre care 200 de milioane sunt oferiți sub formă de grant și împrumut, iar 50 de milioane sub formă de ajutor bugetar.

„Moldova se confruntă cu o criză energetică acută. Noi ne vom asigura ca dvs. să faceți față. Am pregătit un pachet suplimentar de ajutor de 200 de milioane de euro. Aceștia vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca R. Moldova să-și acopere nevoile de gaz (100 de milioane granturi și 100 de milioane împrumuturi), de la 1 ianuarie 2023”, a declarat vor der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai anunțat un sprijin de 50 de milioane de euro care vor fi acordați direct R. Moldova sub formă de suport bugetar.

„Pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentar vor fi acordați ca suport bugetar R. Moldova pentru a acorda susținere pentru persoanele vulnerabile. Este un ajutor bugetar țintit și lucrăm în strânsă colaborare cu donatorii pentru a-i oferi platformei de suport. Această platformă de susținere se va întâlni în Paris, la 24 noiembrie. În acest context, CE lucrează cu secretariatul Comunității Energetice pentru a crea o schemă de salvare a R. Moldova pentru a permite achizițiile de resurse energetice și eu sper că toate aceste măsuri vor da R. Moldova acel sprijin necesar ca să treacă peste iarnă”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă de astăzi, 10 noiembrie, a mulțumit Comisiei Europene (CE), Uniunii europene (UE) și statelor membre pentru ajutorul oferit în această perioadă din cauza crizei energetice profunde cu care se confruntă R. Moldova, subliniind că „doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic.”

De cealată parte, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat susținerea oferită de UE R. Moldova și a precizat că blocul comunitar este solidar cu țara noastră și ne este alături în aceste momente dificile create de războiul Rusiei contra Ucrainei, menționând că „solidaritatea europeană cu R. Moldova este de neclintit și așa cum oamenii din R. Moldova au arătat această solidaritate de neclintit cu refugiații din Ucraina.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media