Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale datorită temperaturilor peste medie din octombrie

10 noiembrie 2022, 21:44 UE 102
Gazoduct.  Sursa: Profimedia Images

Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii, scrie Agerpres cu referire la Bloomberg.

Guvernele din regiune şi-au îndemnat consumatorii să îşi reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raţionalizare atunci când temperaturile vor scădea.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantităţi de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut. Aceasta deşi sectorul producţiei de electricitate şi-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual, scrie Agerpres.

Pe lângă evoluţiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă şi ca urmare a preţurilor care au explodat, astfel că mulţi consumatori industriali mici şi-au redus operaţiunile pentru a putea supravieţui.

Această diminuare a consumului de gaze a clienţilor industriali, împreună cu intrările solide de gaze lichefiate şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape pline, a ajutat la reducerea îngrijorărilor că guvernele vor fi nevoite să restrângă livrările către consumatori în lunile următoare.

Chiar dacă preţurile de referinţă la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari faţă de media multianuală, ele au scăzut totuşi cu peste 60% faţă de vârful atins în luna august.

În mod inevitabil, însă, temperaturile scăzute vor îngreuna reducerea consumului de gaze în timp ce măsurile care vizează plafonarea preţurilor adoptate în unele ţări, precum Spania, ar putea diminua stimulentele pentru a face economii la gaze.

Prețurile la energie au atins niveluri record în 2022, în special ca urmare a invadării nejustificate a Ucrainei de către Rusia și a utilizării de către aceasta din urmă a aprovizionării cu gaze ca armă de război.

Prețul angro al energiei electrice pe piața internă a UE este direct legat de prețul gazelor, care sunt în cea mai mare parte importate. Reducerea deliberată a aprovizionării cu gaze de către Rusia este principala cauză a recentei creșteri vertiginoase a prețurilor gazelor în UE, care a avut un impact asupra prețului energiei electrice produse în centralele electrice pe bază de gaze și a afectat prețurile energiei electrice în general.

Se preconizează că prețul energiei va continua să rămână ridicat în UE în lunile următoare, deoarece este nevoie de timp pentru a înlocui aprovizionarea cu gaze din Rusia cu surse de aprovizionare din UE. Prin urmare, țările UE au adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie și pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile care resimt cel mai mult efectele crizei energetice.

Noile norme au fost adoptate rapid de miniștrii energiei din UE în cadrul Consiliului. Regulamentul se va aplica de la 1 decembrie 2022 până la 31 martie 2023. Acesta completează inițiativele și legislația UE existente, adoptate în ultimele câteva luni pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a UE, cum ar fi Regulamentul privind înmagazinarea gazelor, Regulamentul privind reducerea cererii de gaze, crearea unei platforme energetice a UE și inițiativele de informare pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media