Comisara europeană pentru Energie: În R. Moldova situația este din ce în ce mai dificilă. Căutăm modalități de a spori sprijinul UE

26 octombrie 2022, 12:44 UE 80
Comisara europeană pentru Energie, Kadri Simson.  Sursa: www.euractiv.com

Comisara europeană pentru Energie Kadri Simson, a susținut astăzi, 25 octombrie, o conferință de presă în care a remarcat „situația tot mai dificilă” pe piața energetică din Republica Moldova, subliniind că provocarea este nu doar accesul la aprovizionare cu curent electric și gaze naturale, ci și finanțarea.

„R. Moldova s-a bazat pe Ucraina pentru 30% din importurile sale de energie electrică. Suspendarea forțată a exporturilor de energie electrică din Ucraina pune o problemă majoră pentru Moldova. Săptămâna trecută, Republica Moldova a fost informată, de asemenea, că fluxurile de gaze de la „Gazprom” vor fi reduse în continuare, la fel și aprovizionarea cu energie electrică din regiunea transnistreană. Acesta este un alt exemplu clar că Rusia a transformat în armă aprovizionarea cu energie”, a declarat Kadri Simson.

Comisara europeană pentru Energie a subliniat că „R. Moldova și-a asigurat unele aprovizionări alternative din România pentru o perioadă limitată, dar acest lucru nu este suficient.”

„Lucrăm cu Comunitatea Energetică pentru a ne asigura că R. Moldova poate importa gaze și electricitate din surse alternative, altele decât cele din regiunea transnistreană. Dar provocarea nu este doar accesul la aprovizionare, ci și finanțare. De aceea, căutăm modalități de a spori sprijinul UE”, a conchis comisara.

Amintim că, după ce Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% în octombrie, centrala de la Cuciurgan, începând de luni, 24 octombrie, livrează malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de liderul separatist de la Tiraspol. „A fost luată decizia de a micșora livrările către întreprinderile mari cum ar fi Uzina Metalurgică și cea de Ciment de la Rîbnița, Centrala de la Kuciurgan”, se arată în comunicat.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat la 21 octombrie despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova și a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice.

În context, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media