Ion Ceban, după ce MAN apare în materialul prezentat de SUA: Vom căuta servicii pentru a ataca în judecată pe cei de la guvernare și media care răspândesc aceste falsuri

27 octombrie 2022, 09:31 Politică 291
Ion Ceban.  Sursa: TVR Moldova

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit în această dimineață, 27 octombrie, cu o reacție la materialul prezentat de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) în care apare informația că ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin, persoană ce a căzut sub sancțiunile Statelor Unite ale Americii (SUA), împreună cu echipa sa a oferit oferit sprijin unui grup politic de opoziție, și anume Mișcării Alternative Naționale (MAN).

Edilul capitalei susține că guvernarea „minte cu nemiluita” și „mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false” și promite să atace în instanță pe cei de la guvernare și media care a distribuit această informație prezentată de SUA, calificând-o drept „falsă, cu scop de a denigra imaginea mea.”

„Am văzut declarațiile interpretate de ieri care sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare în adresa mea. Vor să îmi închidă gura. De astăzi vom precauta oficial servicii juridice pentru a-i ataca în instanța de judecată pe cei de la guvernare și media care distribuie mesajele false cu scop de denigrare a imaginii mele, colegilor dar și a Primăriei. Mint cu nemiluita, plus mai cheltuie bani enormi ca să fie promovate aceste mesaje false”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

În reacția postată pe pagina sa de Facebook, edilul capitalei, totuși, nu explică cum a fost posibilă apariția subiectului Mișcării Alternative Naționale (MAN) în cadrul investigațiilor efectuate de Statele Unite ale Americii (SUA).

Amintim că Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) a anunțat persoanele persoanele și entitățile sancționate, la 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina.


Amintim că, începând de la 26 octombrie, Statele Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.


La 21 septembrie deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păreri împărțite despre noul partid fondat de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN), despre care spune că este pro-european. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, consideră că fostul său coleg de partid s-a pripit când a fondat propria formațiune politică, în timp ce deputații PAS, Radu Marian și Doina Gherman, afirmă că nici partidul și nici Ion Ceban nu au credibilitate.

Primarul general al municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat lansarea partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, la 23 august 2022. El a spus atunci că va crea un partid „are atunci când vom prelua puterea va face ca în 10 ani, cel mult, Republica Moldova să ajungă la nivelul standardelor statelor din sud-estul Europei și vă asigur, chiar peste multe dintre aceste țări”.

Ion Ceban a devenit primar general al municipiului Chișinău din 11 noiembrie 2019.

A fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în 3 legislaturi, fost Președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (2015-2019). A deținut diferite funcții în executiv de la șef de direcție până la viceministru.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media