România va oferi 600 de mii de dolari Republicii Moldova prin Fondurile Voluntare NATO

27 octombrie 2022, 11:21 Politică 138
Nicolae Ciucă și Jens Stoltenberg.  Sursa: nato.int

România va contribui cu 1,3 milioane de dolari la Fondurile Voluntare NATO dedicate Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei. Premierul Nicolae Ciucă l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în legătură cu decizia României, care a fost luată în contextul războiului de agresiune purtat pe teritoriul ucrainean.

În cadrul unei întrevederi la Bruxelles, Nicolae Ciucă a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, reiterând, totodată sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti, scrie Calea Europeană.

Acesta a accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, „partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră”.

În acest sens, premierul a prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia).

„Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a arătat șeful Guvernului.

Totodată, în cadrul conferinței de presă comune, premierul României și-a exprimat aprecierea pentru „discuția consistentă” pe temele de importanță majoră pentru Alianță, în special amenințările și provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru NATO prin noul Concept Strategic.

În acest sens, Nicolae Ciucă a reiterat relevanța strategică a Mării Negre pentru interesele de securitate ale Alianței și a îndemnat la vigilență în privința acțiunilor Rusiei.

„Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a afirmat premierul, potrivit Calea Europeană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media