Pentru noiembrie, Chișinău nu semnează contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Spînu: „Pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh”

31 octombrie 2022, 20:50 Economie 414
energie electrică.  Sursa: Replica Media

Pentru luna noiembrie, Chișinău nu a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan), care pentru luna octombrie a oferit malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că pentru ziua de mâine, 1 noiembrie, vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh, îndemnând cetățenii în continuare să economisească.

Ministrul Spînu a informat că SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:

- S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;
- S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie;
- Pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate);
- Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES;

„În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh.

Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate”, a punctat Spînu.

În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln m3.Amintim că, la începutul lunii octombrie, Gazprom a redus cu 30% volumul de gaze naturale livrate Republicii Moldova. Potrivit concernului rus, aceasta se datorează faptului că compania ucraineană „Naftogaz” ar fi refuzat să ofere servicii depline de transport. Respectiv, susțin reprezentanții Gazprom, din acest motiv, compania poate livra în R Moldova doar 5,7 milioane de m3 de gaze naturale pe zi.

În context, cetățenii țării sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 și 23:00.

În ciuda îndemnului autorităților, la recomandarea primarului Ion Ceban, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis să revină la graficul iluminatului public în capitală, conform programului Întreprinderii municipale „Lumteh”. Edilul a motivat că „toți au ajuns la concluzia că acest lucru prezintă foarte mare pericol pentru siguranța oamenilor, plus economia de 15 mii de lei pentru o zi de economisire nu este justificată, când în Chișinău sunt circa 1 milion de oameni”. Exemplul fiind urmat și de municipiul Hîncești.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media