VIDEO/ Ședința CSP din 17 noiembrie. Consiliul a luat act de cererea depusă Eduard Harunjen, privind anularea decretului prezidențial din 2019 prin care a fost demis din funcție

17 noiembrie 2022, 08:58 Justiție 475
CSP.  Sursa: Replica Media
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au întrunit joi, 17 noiembrie, în ședință. Pe ordinea de zi figurează 10 subiecte, primul pe listă fiind adresarea fostului procuror general Eduard Harunjen. La fel, pe ordinea de a fost inclus și subiectul privind evaluarea etapei de recepționare a cererilor depuse în cadrul concursurilor anunțate la 11 noiembrie.

UPDATE 13:20. Membrul CSP, Andrei Cebotari, a declarat că a primit pe e-mail o petiție din partea lui Ilan Șor, însă a constatat că aceasta nu are aplicată semnătura electronică.

Semnatarul petiției, care pretinde că este Ilan Șor, a cerut să fie desemnat un procuror „care să examineze sesizarea prin prisma legalității desfășurării concursului public de selectare a candidatului la funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție, din motivul că a fost trucat acest concurs și viciat la evaluarea rezultatelor concursului”.

Președinta CSP Angela Motuzoc a propus ca petentul să fie informat despre neajunsuri și să transmită petiția fie cu semnătura electronică, fie să o aducă el însuși.

În consecință, CSP a decis amânarea examinării acestui subiect.


UPDATE 13:18. Evaluarea etapei de recepționare a cererilor depuse în cadrul concursurilor anunțate prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-217/2022 din 11 noiembrie 2022.

CSP a hotărât a transmite Comsiei pentru selecția și cariera procurorilor pentru evaluare în cadrul concursurilor anunțate la 17 iunie 2022 cererile și dosarele de participare ale următorilor candidați: Veaceslav Cujbă, Maxim Sîrbu, Victor Strătilă, Marcel Caras, Victor Brânză, Serghei Canțer, Dumitru Cojocari, Gheorghe Graur, Sergiu Zmeu și Rodica Fialcovschi.

Totodată, CSP a hotărât a transmite Comsiei pentru selecția și cariera procurorilor pentru evaluare în cadrul concursurilor anunțate la 17 iunie 2022 cererile și dosarele de participare ale următorilor procurori: Octavian Bodareu, Gheorghe Borș, Nicolae Zanevici, Tatiana Gulea, Diana Rotundu, Corneliu Lavciuc, Iurie Lealin, Vitalie Gavriliță, Dumitru Calendari, Natalia Livădaru, Podrez Serghei, Ion Geru, Alexandru Sorocean, Aurelian Buzdugan, Vitalie Beșleaga, Eugeniu Manolachi, Anatolie Gâlcu, Gheorghe Graur, Ion Tescu, Iulian Țurcanu, Ion Neguriță, Iulia Mihailova, Nadejda Busuioc, Cristina Robu, Mariana Cherpec, Nicolae Mătăsaru, Alexandru Nichita, Octavian Lazarev, Victor Furtună, Denis Poiată, Valentina Ciobanu, Gheorghe Mihăilă, Igor Demciucin, Iurie Oborocean, Ivan Rapeșcu, Alexandru Musteață, Olga Gaugaș, Alexandr Galben, Sergiu Bodiu, Marian Ramașcan, Adrian Pauleani și Ruslan Știrbu.


UPDATE 12:42. CSP a stabilit procedurile administrative vizavi de concursurile anunțate prin Hotărârile Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-114/2022 și nr.1-116/2022 din 17 iunie 2022.


UPDATE 12:26. Reclamanta Nadejda Murzacoi a cerut recuzarea a patru membri CSP, inclusiv a ombudsmanului Ceslav Panico dar și a președintei CSP, Angela Motuzoc. În consecință, Motuzoc a spus că CSP este în acest caz în lipsă de cvorum și a anunțat amânarea examinării contestației.


UPDATE 12:20. Se examinează contestația Nadejdei Murzakoi împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-79/2022 din 22 iulie 2022 (procurora Natalia Colțova- Calestru).

UPDATE 12:16. După aproape o oră de deliberări, CSP a anunțat că a admis contestația familiei Tamara Munteanu și Ivan Munteanu împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-74/2022 din 03 iunie 2022, în privința procurorei Natalia Colțova- Calestru.

Angela Motuzoc a precizat că dosarul se intoarce la reexaminare la Inspecția Procurorilor.


UPDATE 11:28. CSP a decis amânarea examinării contestației administratorului companiei de construcții SRL „Solomon Construct Imobil”, Andrei Solomon, împotriva hotărârii Colegiului de disciplină și etică nr.3-72/2022 din 03.06.2022, cu referire la procurorul Mihail Ivanov.


UPDATE 11:16. CSP, cu majoritatea, a admis contestația depusă de procurorul Victor Furtună privind hotărârea Consiliului de etică și disciplină nr. 3-38 15 aprilie. De asemenea, a declarat Angela Motuzoc, CSP a decis casarea hotarârii și Consiliului de etică și disciplină și a deciziei Inspecției Procurorilor și încetarea procedurii disciplinare.


UPDATE 10:40. Consiliul a respins ca neîntemeiată adresarea ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant.


UPDATE 09:48. Consiliul a luat act de cererea depusă de Eduard Harunjen de anulare a decretului președintelui Republicii Moldova din iulie 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general.


UPDATE 09:22. Harunjen, prezent în sală.


UPDATE 09:22. CSP l-a desemnat pe Victor Furtună în funcția de procuror șef adjunct interimar al PCCOCS.


UPDATE 09:09. A fost aprobată ordinea de zi.

Între timp, președinta CSP, Angela Motuzoc, a anunțat că astăzi la aparatul CSP a fost înregistrat o adresare privind „trucarea concursului privind desemnarea procurorului șef al Procuraturii Anticorupție”.

La fel, membrul CSP Andrei Roșca a propus includerea pe ordinea de zi subiectul privind desemnarea unui procuror șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, după ce la ședința trecută Consiliul a respins candidatura fostului șef interimar al PG, Dumitru Robu. CSP a convenit să examineze acest subiect în debutul ședinței.


UPDATE 09:02. Ședința a început cu prezența a 11 membri.

Urmăriți Live ședința CSP:

Ordinea de zi a ședinței:


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media