R. Moldova va fi invitată la Summit-ul de la Praga pentru a participa la crearea Comunității Politice Europene

4 septembrie 2022, 17:15 Politică 523
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

Uniunea Europeană (UE) va organiza un Summit la Praga, Cehia, pe 6 octombrie, pentru a crea Comunitate Politică Europeană, un organism dedicat promovării securității pe continent, iar potrivit The Guardian, vor fi invitați noul prim-ministru al Marii Britanii, care ar putea fi Liz Truss, cât și Elveția și Norvegia, precum și țări care speră să adere la UE ca R. Moldova și Ucraina, dar și țări necandidate la aderare la blocul comunitar ca statele balcanice, Armenia și Azerbaidjan.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că nu are nicio îndoială că Regatul Unit va fi invitat în capitala Cehiei, în ciuda „dificultăților” legate de protocolul din Irlanda de Nord.

Diplomații UE sunt de acord cu invitația Marii Britanii la Summit, dar problema includerii Turciei este mai controversată.

Grecia și Cipru, implicate în dispute de lungă durată cu Ankara, se opun invitării Turciei, care rămâne un candidat oficial la UE, deși discuțiile au fost blocate de ani de zile.

Michel a spus că UE ar trebui să invite Turcia, dar că dorește „să se asigure că există sprijin din partea tuturor colegilor”.

Restul listei de invitați este simplu: vor exista invitații pentru Norvegia și Elveția, țări din afara UE profund integrate în piața unică, precum și nouă țări care speră să adere la UE, inclusiv Ucraina, R. Moldova, Georgia și șase țări occidentale.

Statele balcanice, plus Armenia și Azerbaidjanul - necandidate la UE, la fel, vor fi invitate.

Deși au existat îngrijorări că Comunitatea Politică Europeană ar putea să reproducă pur și simplu organismele paneuropene existente, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michel a sugerat că liderii doresc un organism informal și „foarte flexibil”, asemănător G7 sau G20.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media