LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 193. Unde depozit cu mii de tone cereale, distrus într-un oraș din regiunea Nikolaev/ Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, s-a întânit cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier

4 septembrie 2022, 09:12 Ucraina 372
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Armata rusă se concentrează pe încercarea de a captura Donbasul, după ce cu o zi înainte, președintele rus, Vladimir Putin, a stabilit o nouă dată pentru ocuparea regiunii - 15 septembrie. Totuși, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) se îndoiesc că armata rusă va reuși, având în vedere stagnarea în avansarea sa. În prezent, inamicul atacă în direcțiile Bahmut și Avdiivka, rușii încearcă să îmbunătățească logistica furnizării trupelor lor. În sud, inamicul a tras pe toată linia frontului.

În același timp, trupele ucrainene încearcă să împiedice desfășurarea de noi forțe inamice în regiunea Zaporojie prin desfășurarea de atacuri locale, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, anunțată pe 29 august, se concentrează pe distrugerea rutelor logistice de aprovizionare pentru ocupanții din sud.

UPDATE 17:55. Soldații ucraineni au eliberat satul Vîsokopillea din regiunea Herson. Steagul ucrainean a arborat pe acoperișul spitalului din sat, a declarat corespondentul de război Andrei Țaplienko, scrie UNIAN.

În același timp, Pivden OK în raportul de la 12:00 pe 4 septembrie nu a raportat recucerirea localității. Urmează confirmarea din partea Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ulterior, așa-zisul fost ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Igor Strelkov-Girkin, a confirmat pe Telegram că soldații ucraineni au eliberat localitatea Vîsokopillea, regiunea Herson.

Potrivit acestuia, a existat un „eșec tactic sensibil.”


UPDATE 17:15. Uniunea Europeană (UE) va organiza un Summit la Praga, Cehia, pe 6 octombrie, pentru a crea Comunitate Politică Europeană, un organism dedicat promovării securității pe continent, iar potrivit The Guardian, vor fi invitați noul prim-ministru al Marii Britanii, care ar putea fi Liz Truss, cât și Elveția și Norvegia, precum și țări care speră să adere la UE ca R. Moldova și Ucraina, dar și țări necandidate la aderare la blocul comunitar ca statele balcanice, Armenia și Azerbaidjan.


UPDATE 16:14. Ucraina aşteaptă să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei sale, precum şi pregătirilor pentru sezonul de iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmigal, aflat într-o vizită în Germania, scrie REUTERS, citează Agepres.

Războiul provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei secătuieşte resursele financiare ale Kievului, care a cerut în mod repetat ajutoare financiare din partea UE, SUA şi creditorilor internaţionali.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Sosit sâmbătă la Berlin, premierul Denis Şmigal urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz şi cu alţi oficiali germani.


UPDATE 15:35. Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a acuzat duminică Germania că duce un „război hibrid” împotriva Rusiei, el justificând sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin comportamentul „inamical” al acesteia faţă de Moscova în plin conflict cu Ucraina, transmite AFP.

„Cancelarul german Olaf Scholz spune că „Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil”. În primul rând, Germania este o ţară inamicală, în al doilea rând ea a impus sancţiuni împotriva întregii economii ruseşti (...) şi ea livrează arme letale Ucrainei”, a menţionat Medvedev într-un mesaj pe Telegram.


UPDATE 14:57. Premierul Ucrainei Denis Șmihal a anunțat pe pagina sa de Telegram că în timpul unei vizite în Germania, s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și a discutat cu acesta despre creșterea ajutorului militar și restabilirea Ucrainei.

„Arme, finanțe, sancțiuni, provocări ale Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie, integrarea noastră în UE, victoria și restaurarea Ucrainei. Toate acestea sunt pe agenda discuțiilor cu aliații germani”, a spus el.

Potrivit premierului ucrainean, pentru a câștiga și a expulza invadatorii, Ucraina are nevoie de și mai multe arme grele de la aliați.

El a menționat că sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II și monturile de artilerie autopropulsate Panzerhaubitze 2000, pe care Germania le-a oferit, au funcționat bine pe câmpul de luptă.


UPDATE 13:45. Urmare a unei lovituri din această dimineață a invadatorilor ruși asupra orașului Oceac, regiunea Nikolaev, a fost distrus un depozit în care se aflau mii de tone de cereale, anunță viceprimarul orașului Oceac Alexei Vaskov, pe pagina sa de Telegram.

„Azi, dimineața în Oceac nu a fost bună. Un depozit din Oceac a fost distrus, câteva mii de tone de cereale au fost distruse. Acum utilitățile noastre sortează molozul. Au fost și zeci de case avariate”, a precizat el.

În același timp, potrivit lui Vaskov, nu au existat victime.


UPDATE 13:20. De la începutul zilei de 4 septembrie, forțele de ocupație au lansat deja peste 10 rachete în Ucraina. Două dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, anunță de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene.

Rușii au tras diverse tipuri de rachete aeriene și terestre. Printre acestea s-au numărat rachetele aeriene ghidate Kh-59 și Kh-31, antinava P-800 „Onyx” și rachetele de croazieră „Iskander-K”.

Apărarea antiaeriană a Forțelor Aeriene a distrus rachetele Kh-59 și probabil Iskander-K.

Anterior, comandamentul aerian „Sud” a raportat că racheta Kh-59 a fost doborâtă peste regiunea Nikolaev, dimineața. În același timp, comandamentul aerian „Est” a anunțat doborarea unei alte rachete lângă Krivoi Rog.


UPDATE 12:50. În regiunea Herson, ocupanții efectuează măsuri de „filtrare” dimineața pentru a identifica membrii forțelor de rezistență, a declarat speakerul președintelui Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk.

„În regiunea Herson, invadatorii efectuează așa-numitele măsuri de filtrare dimineața. Astfel, conform informațiilor Mișcării de Rezistență de la Sud a UDA, încearcă să intimideze localnicii și să-i oblige să-și toarne rudele și prietenii - membri ai mișcării partizane. Manualele NKVD din Moscova nu s-au schimbat”, a scris Bratciuk.


UPDATE 11:30. Germania va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanţa programele de asistenţă destinate persoanelor strămutate din interiorul Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul dezvoltării Svenja Schulze pentru grupul Funke Media, informează Reuters.

Premierul ucrainean Denis Şmihal va efectua luni o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Voi vorbi cu prim-ministrul Şmihal despre cum putem continua să sprijinim guvernul ucrainean în îngrijirea persoanelor strămutate”, a spus Schulze.

„Banii sunt destinaţi să ajute persoanele strămutate din Ucraina să continue să îşi poată asigura nevoile esenţiale”, a adăugat ea.

La data de 23 august, aproximativ şapte milioane de persoane erau strămutate în Ucraina de la invazia Rusiei pe 24 februarie, conform datelor furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU.

Luna trecută, un oficial guvernamental german a declarat că Uniunea Europeană intenţionează să elaboreze un pachet de finanţare pentru Ucraina în valoare de aproximativ opt miliarde de euro până în septembrie, la care Germania va contribui.


UPDATE 10:43. Armata rusă nu a permis o încărcătură cu ajutor umanitar să în Energodar, anunță primarul localității, Dmitri Orlov.

„Ocupanții nu au permis încărcătura umanitară organizată de noi către Energodar. Trebuia să ajungă ieri în oraș, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Încercarea repetată de azi de a aduce oamenilor lucrurile de care aveau nevoie a fost și ea fără succes. Rașiștii pur și simplu au întors camioanele cu marfă înapoi”, a remarcat Orlov.


UPDATE 10:00. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat sâmbătă seară Rusia că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa, citează Agerpres.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită”, a spus Vladimir Zelenskiy în mesajul său video zilnic.

„Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”, a adăugat el.

Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” în sectorul energetic.

„Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 09:45. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Federația Rusă a pierdut aproximativ 49.500 de soldați, 2.049 de tancuri și 4.430 de vehicule de luptă în Ucraina. Doar în ultima zi - 450 de soldați.

Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24 februarie până în 4 septembrie sunt:

  • personal — circa 49.500 (+450);
  • tancuri — 2.049 (+15);
  • vehicule blindate de luptă — 4.430 (+27);
  • sisteme de artilerie — 1.147 (+13);
  • Lansatoare multiple de rachete — 294 (+1);
  • mijloace de apărare aeriană — 156 (+3);
  • aeronave — 236 (+1);
  • elicoptere — 206 (+1);
  • echipamente auto și autocisterne — 3.276 (+8);
  • echipamente speciale — 106 (+1).


UPDATE 09:10. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagina sa de Facebook că ucrainenii au reușit să respingă atacurile rușilor cu succes în localitățile Bohorodychne, Pasika, Dolîna, Bahmut, Pokrovske, Bakhmutskoye, Pisky și Pervomaiske.

„Unitățile Forțelor de Apărare își mențin pozițiile și nu permit inamicului să se deplaseze adânc pe teritoriul statului nostru. Forțele de Apărare au reușit să respingă cu succes atacurile inamice în localitățile Bohorodychne, Pasika, Dolîna, Bahmut, Pokrovske, Bakhmutskoye, Pisky și Pervomaiske”, se arată în comunicatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie și 3 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media