LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 215. Marea Britanie anunță noi sancțiuni legate de „referendumurile simulate” ale Rusiei în Ucraina / SUA sunt pregătite să impună Rusiei „costuri economice severe” dacă vor merge mai departe cu anexarea

26 septembrie 2022, 07:49 Ucraina 428
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 215-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești. În contextul noilor amenințări lansate de președintele rus Vladimir Putin cu referire la armele nucleare, Statele Unite au transmis Kremlinului „în privat și la un nivel foarte înalt” că orice utilizare a acestora ar avea consecințe catastrofale pentru Rusia, întrucât Statele Unite și aliații săi „vor răspunde decisiv”. Acest lucru a fost declarat de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA.

Totodată, Ocidentul analizează planurile de răspuns în cazul în care Rusia începe să-și pună în aplicare amenințările nucleare împotriva Ucrainei și trimite în mod privat avertismente Kremlinului cu privire la posibilele consecințe.

Între timp, Polonia, Irlanda, Lituania, Estonia și Letonia au propus introducerea unei interdicții privind importul de diamante din Rusia, care este cel mai mare producător mondial de diamante brute.

UPDATE 21:27.Statele Unite „nu vor recunoaște niciodată” teritoriul ocupat de ruși ca „altul decât… parte a Ucrainei”, a spus Casa Albă, în timp ce liderii separatiști din patru regiuni ale Ucrainei spun că sunt în desfășurare referendumuri pentru a se separa de Ucraina și a se alătura Federația Rusă.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a declarat la o conferință de presă de luni, că „referendumul simulat” a fost o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

„Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a trage la răspundere Rusia și pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie”, a spus Jean-Pierre.

„În ceea ce privește ceea ce facem, suntem pregătiți să impunem costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei, împreună cu aliații și partenerii noștri, ca răspuns la aceste acțiuni pe care le vedem în prezent dacă vor merge mai departe cu anexarea”, a spus secretara de presă.

Ea a adăugat: „Veți auzi mai multe de la noi în zilele următoare despre asta.”


UPDATE 20:18. Congresul SUA au convenit să ofere un nou ajutor de aproximativ 12 miliarde de dolari Ucrainei, ca răspuns la o solicitare din partea administrației Biden. Reuters scrie despre acest lucru cu referire la o sursă anonimă care este familiarizată cu progresul negocierilor. Potrivit agenției, acest proiect de lege va include și finanțare pentru relocarea refugiaților afgani.


UPDATE 19:24. În Ucraina, în prezent, nu este nevoie să se anunțe mobilizări suplimentare, așa cum se face în Rusia. Acest lucru a fost declarat de consilierul șefului biroului președintelui Mihailo Podoliak într-un interviu, potrivit Hromadske.

El a menționat că, spre deosebire de Federația Rusă, Ucraina este o țară pragmatică și se uită la „matematica războiului”.

„Știm exact unde și câți oameni ar trebui să fie. Luăm în calcul antrenament și moral. Am creat deja rezerve prin sistemul de apărare teritorială și le vom folosi activ”, a spus Podolyak.

El a declarat că Ucraina este pregătită pentru mai multe trupe rusești.

„În ceea ce privește pierderile, cred că mulți oameni nu înțeleg forma războiului din Ucraina astăzi. Nu avem atâtea pierderi în rândul militarilor, dacă comparăm cu Federația Rusă. Pentru că, spre deosebire de Rusia, luptăm mai creativ”, a spus consilierul șefului OP.


UPDATE 18:48. Țările din Uniunea Europeană se zbat să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc și probabil că vor amâna un acord asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.

Cipru și Ungaria se numără printre țările care și-au exprimat opoziția față de propunerea plafonării prețului la petrol, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile în curs. Sancțiunile UE necesită unanimitate, oferind fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.

Comisia Europeană a încercat să găsească în weekend, împreună cu statele membre un compromis cu privire la pachetul de măsuri. Țările ar putea face eforturi pentru a avea un acord preliminar înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Praga pe 6 octombrie.

UE se străduiește să pună în aplicare sancțiuni mai dure după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” săptămâna trecută și a început să organizeze „referendumuri”, condamnate de ONU, pentru anexarea zonelor din Ucraina pe care încă le ocupă. Au existat, de asemenea, rapoarte recente că forțele ucrainene au descoperit o groapă comună în orașul Izium, care a fost controlat de Rusia. Alte măsuri aflate în discuție includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel.


UPDATE 18:00. Marea Britanie a anunțat un pachet de sancțiuni ca răspuns la regimul rus privind referendumurile ilegale din Ucraina.

Cele 92 de sancțiuni vizează pe cei din spatele voturilor false din cele patru regiuni ucrainene, precum și pe persoanele care continuă să susțină războiul Rusiei. Printre cei 33 de oficiali care au fost sancționați în urma referendumului se numără Serghei Eliseiev, șeful guvernului recent instalat la Herson, Ivan Kusov, ministrul educației și științei în așa-numita Republică Populară Lugansk și Yevhen Balytskyi, presupusul șef al guvernului în Zaporojie.

„Referendumurile simulate organizate la țeava armei nu pot fi libere sau corecte și nu le vom recunoaște niciodată rezultatele. Ei urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a confiscat”, a declarat ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly.


UPDATE 17:10 Statele Unite vor oferi 457,5 milioane de dolari Ucrainei în calitate de ajutor civil de securitate, O parte din sumă va fi folosită pentru a sprijini investigarea guvernului asupra atrocităților comise de Rusia, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken, scrie Reuters.

„O parte din această nouă asistență va continua, de asemenea, sprijinul SUA pentru eforturile guvernului ucrainean de a documenta, investiga și urmări în justiție atrocitățile comise de forțele ruse, bazându-se pe relația noastră de lungă durată cu agențiile ucrainene de justiție penală”, a spus diplomatul american.

Ajutorul a fost anunțat la câteva zile după ce o comisie mandatată de Națiunile Unite a constatat că Rusia a comis crime de război, inclusiv viol, tortură, execuții și detenție în zonele pe care le ocupa în Ucraina.

Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, a declarat vineri că „un număr mare” de crime de război au fost comise de Rusia și doar două cazuri de către Ucraina, care implică maltratarea soldaților ruși.

Ucraina și aliații săi occidentali i-au acuzat pe soldații ruși de o mulțime de abuzuri de la începutul invaziei din 24 februarie. Moscova a respins în mod regulat acuzațiile drept o campanie de defăimare. Cea mai recentă tranșă de ajutor aduce asistența SUA pentru forțele de ordine ucrainene și partenerii săi la peste 645 de milioane de dolari de la jumătatea lunii decembrie, a spus Blinken.


UPDATE 16:42. Un cetățean al Republicii Moldova ar fi fost răpit și ținut cu forța de către militarii ruși în localitatea Kahovka, regiunea ocupată Herson, estul Ucrainei. Potrivit unui comunicat al Poliției regiunii Herson, bărbatul transporta marfă cu propriul camion când trupele ruse au deschis focul asupra mașinii sale și au confiscat obiectele personale și vehiculul, după care l-au reținut.

„În orașul Kahovka, ocupanții au reținut un cetățean al Moldovei care se ocupa cu transportul de mărfuri. După invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei, moldoveanul livra marfă cu camionul personal. Soldații ruși l-au oprit în Kahovka și au deschis focul asupra mașinii sale. Ocupanții au confiscat obiectele personale ale șoferului și vehiculul”, se arată în comunicatul Poliției din Herson emis în prima jumătate a zilei de luni, 26 septembrie.

Potrivit poliției ucrainene, militarii ruși nu-l lasă pe moldovean să plece, iar sănătatea și viața acestuia sunt în pericol.

Militarii ruși au mai răpit patru locuitori ai regiunii, inclusiv primarul unui sat și un medic. În prezent, nu se știe unde se află acești oameni.


UPDATE 16:14. Aeroportul Roschino din Tiumeni a confirmat că a primit liste de la birourile militare de înregistrare și înrolare și a restricționat zboruri din Rusia pentru cei supuși mobilizării.

„Acum, biroul de înmatriculare și înrolare militară pune la dispoziție departamentului de frontieră liste cu cetățenii cărora li se interzice plecarea. Pentru a trece frontiera, astfel de categorii de cetățeni au nevoie de un certificat - permis de plecare de la biroul de înmatriculare și înrolare militară de la locul înregistrării cetățeanului”, citează portalul 72.RU declarația de la aeroport.

Această cerință nu se aplică zborurilor în interiorul țării, se menționează în comunicatul emis de Roschino.

Anterior, presa a relatat că aeroporturile au primit liste cu numele persoanelor supuse mobilizării. Nu este vorba despre toți cei responsabili pentru serviciul militar, ci despre persoanele numele cărora au fost deja emise citații sau ordine de mobilizare, a relatat The Bell.


UPDATE 15:55. Sancțiunile rusești impuse de Uniunea Europeană s-au inversat, ducând la creșterea prețurilor la energie, a declarat prim-ministrul Ungariei.

Criticând acțiunile întreprinse de Occident, Viktor Orban a spus că nu este o surpriză că guvernele din Europa se destramă - în special Italia, unde liderul de extremă dreapta Giorgia Meloni este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării.


UPDATE 15:00. Proteste ample împotriva mobilizării anunțate de președintele rus Vladimir Putin au izbucnit și în Daghestan, o regiune muntoasă, predominant musulmană, de la Marea Caspică, care a avut unul dintre cele mai mari bilanțuri ale morților în invazia Rusiei în Ucraina. Localnicii s-au adunat pentru a protesta și au blocat autostrada Hasaviurt-Mahacikala.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a comentat manifestațiile din Daghestan și s-a adresat locuitorilor din regiune în limba rusă, îndemnându-i să nu-și lase copiii la război.

„Vedem că oamenii, în special, în Daghestan, au început să lupte pentru viața lor. De ce ar trebui să moară soții, frații și fiii lor în acest război? Într-un război pe care îl dorește un singur om. Într-un război împotriva poporului nostru, pe pământul nostru. El doar nu-și trimite la război proprii copii.

Luptați pentru ca să nu vă trimită copiii la moarte - toți cei care pot fi luați sub această mobilizare criminală rusă. Pentru că dacă veți veni să luați viața copiilor noștri – vă spun ca tată – nu vă vom lăsa să trăiți”, a spus el într-un mesaj video publicat pe canalul său Telegram.


UPDATE 14:46. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit un comentariu despre zvonurile privind introducerea legii marțiale și închiderea granițelor în Rusia.

Despre ce (NU) știe Peskov:

- El a declarat că nu știe nimic despre deciziile privind posibila închidere a granițelor și introducerea legii marțiale în Rusia;

- De asemenea, Peskov nu a reușit să confirme informații despre adresarea lui Putin la Adunarea Federală din 30 septembrie;

- Solicitat să comenteze cu privire la rapoartele apărute cu privire la listele cu mașinile interzise să părăsească țara, Peskov a spus: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la toate listele, la toate „scurgerile” (citat de TASS);

- De asemenea, Peskov nu știe dacă vreunul dintre angajații administrației șefului statului a primit citații în cadrul mobilizării parțiale. „Știți, nu știu, este o chestiune personală și somațiile nu vin la locul de muncă, așa că nu pot răspunde la această întrebare”, a spus el reporterilor;

- Răspunzând la întrebarea dacă administrația va face rezerve pentru ca angajații săi să acorde o amânare, Peskov a spus că trebuie să clarifice acest punct.


UPDATE 14:25. Legat de apariția blindatei la granița dintre Federația rusă și Georgia, Serviciul Federal de Securitate din regiunea Osetia de Nord a confirmat detașarea trupelor speciale.

„Într-adevăr blindata se deplasează încolo, dar nu pentru a institui un nou punct de control, dar, este vorba despre o anumită forță de rezervă în cazuri neprevăzute, dacă de exemplu rezerviștii vor dori să forțeze părăsirea Rusiei fără a trece formalitățile de rigoare. Doar cu acest scop. Niciun fel de noi posturi de control speciale. Punctul de trecere al frontierei activează în regim normal, niciun fel de restricții pentru ieșirea bărbaților apți pentru a fi mobilițaț din țară nu sunt instituite”, au declarat responsabilii FSB pentru publicația RBK.


UPDATE 13:20. Martorii oculari de la punctul de frontiera Verkhni Lars publică o imagine cu o blindată și militari care se apropie de frontieră. Potrivit publicației ruse Sota, echipajul a fost detașat pentru a asigura eventualele incidente ce ar putea să aibă loc din cauza numărului extrem de mare de oameni și mașini care s-a format la ieșirea din Rusia.


UPDATE 12:47. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că Ucraina a descoperit încă două gropi comune cu cadavrele a sute de cei uciși în orașul Izium.

„Astăzi am primit mai multe informații. Am găsit încă două gropi comune, morminte mari cu sute de oameni. Vorbim despre orășelul Izium”, a spus Zelenskiy.

Pe 23 septembrie, în orașul eliberat Izium, regiunea Harkiv, a fost finalizată exhumarea unei gropi comune a rezidenților uciși - au fost ridicate în total 447 de cadavre, inclusiv copii.

Potrivit șefului administrației militare regionale Harkiv, Oleg Sinegubov, majoritatea morților au semne de moarte violentă, iar 30 au semne de tortură. Sunt cadavre cu o frânghie la gât, cu mâinile legate, cu membrele rupte și cu răni împușcate, a relatat acesta.


UPDATE 12:41. Vladimir Putin ar putea avea dificultăți în a crea unități de luptă eficiente pentru războiul din Ucraina din rușii mobilizați, scrie Financial Times, citând oficiali de la Kiev și experți militari.

Analiștii ucraineni și occidentali nu cred că Rusia va putea folosi rapid recruți mobilizați forțat cu puțină sau deloc experiență pentru a spori capacitățile ofensive.

Cu toate acestea, „mobilizarea parțială” va cere Ucrainei să folosească mai multă forță de muncă și arme pentru a returna teritoriile ocupate și a câștiga războiul.

„Desigur, această [mobilizare în Rusia] este o veste proastă pentru noi. Chiar dacă recruții ruși nu sunt motivați, vor avea arme”, a declarat un luptător ucrainean de apărare teritorială, citat de Financial Times.

Kievul se așteaptă ca recruți să apară în prima linie în următoarele șase săptămâni.

Potrivit generalului de brigadă Alexei Gromov, membru al Statului Major General al Ucrainei, Rusia va trimite mai întâi recruți la granița sa pentru a elibera unitățile armatei regulate staționate anterior acolo.

În a doua etapă, în opinia sa, Rusia va căuta să creeze noi „formațiuni militare comune” în unitățile de artilerie și rachete, cu toate acestea, deoarece nu există aproape niciun specialist militari printre recruți, acest proces va dura mult timp.

„O opțiune este să trimiteți oameni în infanterie pentru a reumple unitățile sparte de pe linia frontului. Cu toate acestea, recruții fără experiență și motivație nu vor fi foarte eficienți acolo”, a spus Dara Massicot, cercetătoare senior la think tank-ul american Rand Corporation.

În opinia ei, o altă opțiune ar putea fi trimiterea primului val de trupe mobilizate la sarcini mai puțin dificile, departe de liniile frontului din teritoriile ocupate, pentru a elibera alte forțe de luptă ruse. Astfel de sarcini pot include suport logistic sau serviciu de pază la punctele de control.

„Rusia va fi dezbătută între trimiterea de recruți neantrenați și nepregătiți în linia frontului pentru a-și sprijini forțele și nevoia de a petrece timp antrenând noi recruți”, a spus un înalt oficial occidental.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Kremlinul intenţionează să mobilizeze 300.000 din cei 25 de milioane de cetăţeni în serviciul său activ, dar analiştii spun că numărul va fi mult mai mare.

Numărul trupelor ucrainene, unde a fost declarată mobilizarea totală, variază de la 700.000 la 1 milion de oameni.


UPDATE 12:10. Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri desfăşurate în respectivele teritorii, a afirmat luni Ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală, relatează Reuters.

„În ceea ce privește organizarea referendumurilor... Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, al echivalenței lor suverane și al coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite, aminteşte Reuters.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”, a spus Smadiyarov.

„În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, se mai menționează în declarația ministrului de Externe al Kazahstanului.


UPDATE 11:33. „În prezent, riscul folosirii de arme nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, ce s-a desfășurat sâmbătă, 24 septembrie. Mențiunea vine în contextul în care Vladimir Putin, anunțând mobilizarea parțială și sprijinul pentru „referendumurile” din 21 septembrie, a spus că integritatea teritorială a Rusiei va fi asigurată „cu toate mijloacele de care dispunem”. „Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și roza vântului se poate întoarce în direcția lor”, a amenințat președintele rus.

„Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare. Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor.

CSS a aprobat un set de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri, monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă, pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative în cazuri de urgență, verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

În prezent, riscul folosirii de arme nucleare este evaluat ca „puțin probabil”, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear”, a declarat lidera de la Chișinău.


UPDATE 10:15. Luni seara, Odesa a fost atacată de drone kamikaze, a informat comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Inamicul a atacat noaptea regiunea Odesa cu drone kamikaze. O dronă a fost distrusă de forțele de apărare aeriană. Două au lovit o instalație de infrastructură militară", se arată în raport.

Ca urmare, au început explozii de muniție și un incendiu, iar evacuarea populației civile a fost organizată.

Potrivit datelor preliminare, nu există victime. Operațiunea de stingere a incendiilor și salvare continuă, au spus militarii.

Pe 21 și 23 septembrie, dronele kamikaze de fabricație iraniană au lovit deja Odesa.

În septembrie, armata ucraineană a susținut că a doborât pentru prima dată o dronă Shahed 136 lângă Kupyansk, în regiunea Harkiv, care a fost recucerită de armata rusă într-o contraofensivă. Wall Street Journal a scris că dronele adoptate de armata rusă se numeau „Geran-2”. De obicei, zboară în perechi și apoi se lovesc de țintele lor.

Vineri, Ucraina a declarat că va rupe relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei Teheranului de a furniza trupelor ruse drone. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a numit acțiunile Iranului „colaborare cu răul”.


UPDATE 09:47. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a numit retorica nucleară a lui Vladimir Putin „iresponsabilă”. Într-un interviu acordat companiei americane de televiziune și radio CBS, Blinken a spus că Statele Unite au elaborat un plan de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Rusia. Secretarul de stat american nu s-a oferit să dea detalii despre măsuri concrete, transmite BBC.

Întrebat dacă SUA au contactat în privat Kremlinul cu privire la amenințarea unui război nuclear, Blinken a răspuns că „da”.

Potrivit lui Blinken, războiul lui Putin în Ucraina a eșuat deja.

„El a spus foarte clar încă de la început că scopul său a fost să ștergă identitatea Ucrainei ca țară independentă. Acest obiectiv a eșuat deja. Ucrainenii luptă pentru pământul lor. Se luptă pentru țara lor. Rușii - nu. Militarii ruși care sunt aruncați în acest conflict, de multe ori nu știu unde merg sau ce fac. Nu pentru asta vor să lupte. Ucrainenii luptă pentru viitorul lor. Ei se luptă pentru pământul lor. Se luptă pentru viața lor”, a adăugat Blinken.


UPDATE 09:26. Armata ucraineană anunță propriile calcule privind invazia rusă până în prezent:

personal - au fost lichidate circa 57.200 (+500);

tancuri ‒ 2290 (+15);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4857 (+25);

sisteme de artilerie – 1369 (+1);

RSZV / MLRS – 330 (+2);

sisteme de război antiaeriene ‒ 172 (+1);

aeronave – 260 (+1);

elicoptere – 224 (+4);

nivel operațional-tactic UAV – 970 (+4);

rachete de croazieră ‒ 241 (+0);

nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3711 (+10);

echipament special / echipament special ‒ 131 (+1).


UPDATE 09:18. Poliția a reținut peste 100 de protestatari la mitingurile împotriva mobilizării din Makhachkala.

Duminică, protestele sporadice au continuat în Rusia împotriva mobilizării pentru război cu Ucraina.

În Daghestan, oamenii au blocat autostrada și au scandat „fără război”, în timp ce forțele de securitate au tras în aer. În Iakutia au cântat și dansat și în piață.

În Daghestan, locuitorii satului mare Endirey de lângă Khasavyurt, protestând împotriva mobilizării, au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala. Mai târziu, la Makhachkala a început o acțiune de protest - cu participarea în principal a femeilor.


UPDATE 08:58. Aproximativ 1,5 milioane de ucraineni din Rusia nu se pot întoarce acasă, scrie Kiyv Independent.

Olga Stefanișina, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană, a declarat că aproximativ 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, majoritatea femei și copii, se află în prezent în Rusia fără posibilitatea de a se întoarce acasă, iar rudele lor nu îi pot contacta.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, este important să folosim toate instrumentele internaționale disponibile pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului și pentru a ne dubla eforturile comune pentru a preveni exploatarea violentă a cetățenilor ucraineni”, a spus ea în timpul unui eveniment în marja Adunării Generale a ONU.


UPDATE 08:14. Referendumuri de anexare a estului Ucrainei la Rusia au continuat duminică, pentru a treia zi la rând, iar Parlamentul rus ar putea aproba anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie în câteva zile, care ar putea obţine astfel „protecţie deplină”, a anunţat şeful diplomaţiei ruse, la ONU. Serghei Lavrov, relatează Reuters și Hotnews.

După o eventuală anexare a acestor teritorii ucrainene, Moscova poate prezenta contra-ofensiva ucraineană de recuerire a acestor regiuni drept o agresiune împotriva Rusiei.

O eventuală anexare ar spori riscul unei confruntări militare între Rusia şi NATO, în contextul în care Occidentul, inclusiv state membre NATO, înarmează trupele ucrainene.

Premierul britanic Liz Truss îndeamnă Regatul Unit şi aliaţii săi să nu ţină cont de ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de comiterea unei greşeli strategice.

„Cred că nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere”, a declarat ea CNN.

„Noi nu trebuie să-i ascultăm zăngănitul sabiei şi ameninţările false. Trebuie, în schimb, să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să-i susţinem pe ucraineni”, declară Truss în acest interviu difuzat duminică.


UPDATE 07:28. SUA au avertizat Kremlinul cu privire la „consecințele catastrofale” în cazul utilizării armelor nucleare.

Statele Unite au spus Kremlinului „în privat și la un nivel foarte înalt” că orice utilizare a armelor nucleare ar avea consecințe catastrofale pentru Rusia, întrucât Statele Unite și aliații săi „vor răspunde decisiv”.

Acest lucru a fost declarat de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, într-un interviu pentru CBS. „Am spus clar și specific la ce va duce acest lucru. Și în mod public, am declarat, de asemenea, clar că aceasta este o chestiune de principiu: SUA vor da un răspuns decisiv dacă Rusia folosește arme nucleare”, se arată în mesaj.

El a adăugat că SUA vor continua să sprijine Ucraina în eforturile sale de a se apăra.


UPDATE 07:20. Cinci țări UE insistă asupra interzicerii totale a importului de diamante din Rusia în noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse, Reuters.

Astfel, Polonia, Irlanda, Lituania, Estonia și Letonia au propus introducerea unei interdicții privind importul de diamante din Rusia, care este cel mai mare producător mondial de diamante brute, scrie Reuters.

Comisia Europeană urmează să facă o propunere oficială de sancțiuni suplimentare statelor membre în această săptămână.

Anterior, Belgia, care găzduiește cel mai mare centru comercial de diamante din lume, Anvers, a respins ofertele de a pune sancțiuni împotriva diamantelor rusești. Antwerp World Diamond Center a spus că sancțiunile îi vor elimina aproximativ 30% din afaceri și vor beneficia centrelor comerciale rivale, adăugând că clienților ar trebui să li se permită să decidă singuri dacă doresc să cumpere pietre prețioase rusești.


UPDATE 07:10. Occidentul analizează planurile de răspuns în cazul în care Rusia începe să-și pună în aplicare amenințările nucleare împotriva Ucrainei și trimite în mod privat avertismente Kremlinului cu privire la posibilele consecințe. Financial Times scrie despre asta cu referire la cinci interlocutori cunoscători care au acceptat să comenteze această problemă sub condiția anonimatului, relatează Evropeiskaia Pravda.

Se observă că aliații consideră că amenințările lui Putin sunt puțin probabil să fie implementate și nu semnalează o schimbare a strategiei nucleare a Rusiei. Dar, în capitalele occidentale, monitorizarea și descurajarea sunt încă în creștere.

„Dacă rușii cred că amenințarea a fost menită să determine Ucraina să capituleze sau să cedeze 20% din teritoriul său, sau să ne intimideze pe toți de la un ajutor suplimentar Ucrainei, s-a întâmplat opusul”, a spus un oficial american de rang înalt.

Alți doi interlocutori notează că, ca răspuns la o lovitură nucleară împotriva Ucrainei, este puțin probabil să existe un răspuns egal, dar Federația Rusă poate primi un răspuns de la aliații săi occidentali cu mijloace militare convenționale.

Trei din cinci interlocutori spun că statele membre NATO au transmis în privat semnale Kremlinului cu privire la amploarea răspunsului la orice utilizare a armelor nucleare.

În opinia lor, avertismentul de răspuns continuă să fie cel mai bun factor de descurajare. „Putin ar amenința mai degrabă că folosește arme nucleare și speră să obțină concesii decât să le folosească efectiv”, a spus James Acton, co-director al programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie și 25 septembrie.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media