Amenințările de securitate și apărare în adresa R. Moldova, discutate în cadrul vizitei la Ministerul Apărării a șefei Direcției politici de securitate și apărare din cadrul SEAE

23 noiembrie 2022, 13:26 Politică 141
Oficiali UE, la Ministerul Apărării.  Sursa: army.md

Secretarul de stat Valeriu Mija a avut o întrevedere cu Joanneke Balfoort, șefa Direcției politici de securitate și apărare din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), aflată într-o vizită de lucru la Chișinău în contextul Consultărilor dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova în domeniul securității și apărării.

Pe agenda discuțiilor s-au încadrat subiecte cu privire la cooperarea instituției de apărare cu subdiviziunile Uniunii Europene, inclusiv cu SEAE, proiectele și inițiativele lansate cu suportul UE în Republica Moldova privind modernizarea sectorului de apărare, contribuția Republicii Moldova la misiuni internaționale de menținere a păcii. De asemenea, au fost discutate amenințările de securitate și apărare în adresa țării noastre.

Totodată, părțile au abordat eforturile de integrare europeană ale țării noastre, provocările cu care se confruntă Republica Moldova urmare a războiului din Ucraina, precum și situația de securitate în bazinul Mării Negre.

Secretarul de stat Mija a subliniat, în cadrul întrevederii, că grație asistenței UE, prin intermediul programelor și inițiativelor, cum ar fi Instrumentul European pentru Pace (EPF), Armata Națională se va moderniza și va deveni interoperabilă cu partenerii în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

În acest context, Valeriu Mija a apreciat expertiza și asistența din partea UE acordată de-a lungul anilor în promovarea reformelor democratice și contribuția la modernizarea sectorului de securitate și apărare conform principiilor guvernării democratice bune.

Vizita Joannekei Balfoort în Republica Moldova vine în contextul pregătirilor pentru ședința Consiliului UE pe segmentul Parteneriatului Estic planificată pentru luna decembrie, curent.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media