O nouă stație modernă de cogenerare de înaltă eficiență ar putea fi construită în R. Moldova. MIDR caută companii care să elaboreze un studiu de fezabilitate

24 noiembrie 2022, 12:21 Economie 397
Termoelectrica.  Sursa: termoelectrica.md

Republica Moldova ar putea avea o nouă centrală modernă de cogenerare de înaltă eficiență. În acest sens, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a anunțat că este în căutare de companii de consultanță care să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru asemenea instalații de producere a energiei termice și electrice pentru Termoelectrica S.A.

„Republica Moldova are nevoie de o nouă centrală modernă de cogenerare de înaltă eficiență, iar în acest sens, căutăm companii interesate de a elabora „Studiul de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru Termoelectrica S.A.”

În cadrul Studiului urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare. Totodată, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare – pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propuse spre implementare”, a anunțat MIDR, într-un comunicat de presă.

Construirea unei noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență, care să înlocuiască instalațiile existente, va juca un rol important în asigurarea securității energetice a țării și în dezvoltarea sistemului energetic național. De asemenea, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiului Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor, spun reprezentanții ministerului.

Apelul este la prima etapă, fiind lansat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii UCIPE - MEPIU în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială.

Republica Moldova a primit finanțare de la Banca Mondială (BM) pentru costul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Termoficației și intenționează să aplice o parte din încasări pentru serviciile de consultanță.

Serviciile de consultanță includ pregătirea unui Studiu de Fezabilitate pentru noi instalații de generare de energie termică și de înaltă eficiență pentru Termoelectrica S.A. – pentru construirea unei noi Centrale de Cogenerare (CHP) și a instalațiilor complementare în Chișinău.

Noua CHP de înaltă eficiență va fi principala sursă de căldură și energie din Chișinău pentru următoarele decenii, furnizând căldură sistemului de termoficare care furnizează căldură și apă caldă la circa 500 000 de persoane și energie electrică rețelei electrice naționale. Noua CHP va juca un rol important în securitatea energetică a țării.

Studiul de fezabilitate ar urma să identifice și să analizeze viabilitatea diferitelor alternative pentru noua CHP pe termen lung și instalațiile complementare și va recomanda cea mai fezabilă alternativă de implementare.

Este de așteptat ca misiunea să înceapă în al doilea trimestru al anului 2023.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media