Comisia Națională pentru Integrare Europeană: Doar opt acțiuni au fost realizate până în prezent. Câte urmează a fi încheiate până la sfârșitul anului 2022

24 noiembrie 2022, 13:42 Politică 181
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu a convocat în această dimineață, 24 noiembrie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE), în cadrul căreia a fost discutat progresul privind realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE și au fost stabilite prioritățile ulterioare de integrare europeană.

Membrii Comisiei au analizat nivelul de realizare a deciziilor luate la ședința precedentă, din august, când a fost aprobat Planul de acțiuni și a fost discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană. La fel, au fost trasate mai multe măsuri care trebuie realizate până la sfârșitul acestui an și modalitățile în care pot fi accelerate progresele pe unele dintre acțiuni.

S-a constatat că, pe moment, din cele 35 de acțiuni care urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului curent, au fost realizate opt. În luna decembrie urmează să fie încheiate încă 11, iar 16 dintre ele comportă un risc minor de realizare. În total, Planul de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE conține 60 de acțiuni.

Președinta Maia Sandu a menționat că este important ca majoritatea măsurilor rămase pentru 2023 să fie adoptate si implementate până la începutul primăverii anului viitor, pentru a putea invita cât mai rapid Comisia Europeana să evalueze progresele noastre.

Șefa statului a menționat în acest context că este nevoie de mai multă muncă și mai multă implicare, din partea tuturor instituțiilor, pentru a avansa într-un ritm susținut în pofida circumstanțelor complicate din prezent.

Agenda ședinței a vizat și măsurile anticorupție, la toate nivelurile, prin realizarea de anchete proactive și eficiente, precum și prin obținerea unui bilanț credibil al urmăririlor penale și al condamnărilor.

La fel, s-a vorbit și despre finalizarea reformei gestionării finanțelor publice, punându-se accent pe îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile de guvernare. Un aspect important discutat a fost și realizarea angajamentului de „deoligarhizare” a Republicii Moldova, care este și una dintre recomandările formulate în luna iunie de Comisia Europeană.

La 23 noiembrie, Parlamentul European a cerut accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană a țărilor candidate, inclusiv Republica Moldova, a anunțat Siegfried Mureșan, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. Potrivit europarlamentarului român, deputații au adoptat, cu o majoritate de 502 voturi, poziția cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene.

Anterior, Mureșan a declarat că Republica Moldova ar putea începe anul viitor negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar totul depinde de procesul de implementare a reformelor.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană la 23 iunie 2022. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media