Andrei Spînu: „Începând cu 11 octombrie, Moldova primește integral energie electrică de la Centrala Cuciurgan”

11 octombrie 2022, 09:13 Economie 291
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că, după atacurile rusești care au avut loc în ziua de luni, 10 octombrie, asupra mai multor orașe ucrainene, atacuri care au dus la distrugeri cumplite și au luat viețile oamenilor, exportul de electricitate către UE și R. Moldova a fost oprit. Andrei Spînu a menționat că la moment, Moldova primește integral energie electrică de la MGRES.

„Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a precizat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai menționat că în data de 10 octombrie au avut loc discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană. În urma acestor discuții, ar trebui să se găsească împreună o soluție bună pentru moldoveni.

„Energia electrică este importantă și vom încerca sa rezolvam împreună problemele care apar. Dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. Republica Moldova este alături de poporul ucrainean”, a conchis ministrul.

Amintim că, Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 % din curentul consumat.

Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei Ucrainei pe Facebook.

„Atacurile de azi cu rachete, care au avariat generarea termică și stațiile electrice, obligă Ucraina să întrerupă, începând cu 11 octombrie 2022, exporturile pentru a stabiliza propriul sistem energetic” a scris Ministerul Energiei de la Kiev.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media