VIDEO/ Revoluție în lumea medicală: Elveția a dezvoltat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

6 iulie 2021, 10:54 Știință 114
Piele produsă de o companie elvețiană.  Sursa: www.swissinfo.ch

O companie elveţiană a dezvoltat primul aparat capabil să genereze piele în mari cantităţi pornind de la o mostră a pacientului, oferind, astfel, speranță celor aproximativ 11 milioane de pacienţi din întreaga lume cu arsuri grave, scrie www.swissinfo.ch.

„Nu este o piele artificială, dar nu este chiar o piele naturală”, a spus Daniela Marino, cofondatorul și directorul CUTISS, companie lansată în 2017 la Spitalul Universitar de Copii din Zurich. „Pentru a fi precis, este un echivalent piele-țesut produs prin bioinginerie”, a adăugat el.

Folosind o porțiune mică de piele sănătoasă de la un pacient cu arsuri, celulele cutanate (ale pielii) sunt „crescute” într-un laborator și apoi combinate cu un hidrogel pentru a produce o piele nouă. Noua piele, „denovoSkin”, are o grosime de un milimetru, la fel ca derma naturală medie și epiderma.

Marele avantaj față de tehnicile tradiționale este că o porțiune de mărimea unei ștampile poate ajunge ca o bucată de piele aproape de dimensiunea unui saltea.

DenovoSkin a trecut etapa prototipului de laborator cu mult timp în urmă. Acum finalizează a doua fază a studiilor sale clinice. Elveția, UE și SUA l-au desemnat „medicament orfan” (destinat tratamentului bolilor rare). Aceasta înseamnă că pacienții primesc deja grefe denovoSkin, dar nu mai mult de două pe caz.

Tehnologiei i s-a acordat, de asemenea, autorizații speciale pentru așa-numita utilizare compasivă în cazurile în care poate „depăși orice tratament medical actual pentru leziuni mari și profunde ale pielii, cu rezultate potențial salvatoare de vieți și schimbătoare de vieți”, a spus CUTISS într-un comunicat de presă .

Unii pacienți cu arsuri majore au beneficiat deja de grefe „denovoSkin” pe suprafețe mari ale corpului lor.

Metoda tradiţională constă în prelevarea unei bucăţi de piele sănătoasă care îşi poate extinde de nouă ori suprafaţa, în timp ce acest aparat poate multiplica până la de 100 de ori mostra originală, obiectivul fiind de 500 de ori.

Aceasta ar putea fi suficientă pentru pacienţii cu arsuri pe suprafeţe mici, însă pentru cei cu arsuri pe porţiuni de între 60 % sau 70 % din corp, noua tehnică este revoluţionară.

Potrivit companiei, acest aparat, care se aşteaptă să ajungă pe piaţă în 2023, va permite ca tratamentul să fie la îndemâna ţărilor în dezvoltare.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media