DOC/ Averea lui Gheorghe Cavcaliuc, în ultimii doi ani: Salariu de 200.000 de dolari, indemnizații de la MAI de peste 230.000 de lei și Mercedes din 2016 de zero lei

24 mai 2021, 16:26 Politică 11398
Gheorghe Cavcaliuc.  Sursa: mai.gov.md

Gheorghe Cavcaliuc - liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), formațiune constituită de acesta în luna iunie 2020, fix la un an de la demisia sa din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) în timpul guvernării democrate, a câștigat sume impresionante în ultimii doi ani. Potrivit declarației de avere din perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020 depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), Cavcaliuc a obținut o leafă de 198.000 de dolari, convertiți în lei ar fi peste trei milioane și jumătate. Suma a fost obținută în urma activității acestuia în cadrul holdingului miliardarului Anatol Stati în calitate de șef al serviciului de securitate.

Alți peste 106 mii de lei, liderul PACE i-a avut ca salariu fiind în funcția de șef-adjunct al IGP. La plecarea din acest fotoliu, la data de 15 iunie 2019 când PDM, condus pe atunci de Vlad Plahotniuc, a anunțat că se retrage în opoziție, a obținut peste 165 de mii de lei ca indemnizație la eliberare și alți 71 de mii de lei i s-au oferit pentru concediu neutilizat.

Averea lui Gheorghe Cavcaliuc s-a mai completat cu 176.400 de lei pensie de la IGP și 116.040 de EURO în urma vânzării a două apartamente înregistrate pe numele copiilor săi minori.

Fostul adjunct al IGP locuiește într-o vilă, de 179,9 metri pătrați, ce a fost dobândită în anul 2019. Despre acest imobil s-a relatat în nenumărate rânduri în presă. Jurnal TV a realizat o investigație în care a arătat că Gheorghe Cavcaliuc are o gospodărie într-un sector de vile, în satul Truşeni. Pe un teren de 12 ari, poliţistul a ridicat nişte construcţii impunătoare. Cavcaliuc a mai cumpărat un lot alăturat de 11 ari, astfel încât deţine în acest sector cam o pătrime de hectar. Cavcaliuc şi-a delimitat gospodăria în trei părţi. Casa cu două nivele ocupă o altă bucată bună din teren, iar restul spaţiului este destinat relaxării. În zona pentru odihnă colonelul de poliție şi-a făcut piscină. Totul îngrădit pe de o parte cu un zid înalt, iar pe de alta - cu sârmă ghimpată. Cavcaliuc indică o valoare de numai aproximativ 229 de mii de lei sau puțin peste 11 mii de euro. Vila era păzită zi și noapte de către subalternii săi.

Gheorghe Cavcaliuc conduce un Mercedes fabricat în 2016 și dobândit un an mai târziu, iar valoarea automobilului - zero lei indică în declarație.

Liderul PACE ar deține imobile și bunuri materiale înscrise pe copiii săi și rude. Presa a realizat numeroase investigații despre averile nedeclarate ale lui Gheroghe Cavcaliuc. În timp ce a fost șef-adjunct al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii și apropiații săi, pe care i-a promovat în diverse funcții importante, acordându-le inclusiv grade speciale.În urma tragerii la sorţi, CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot, iar Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” este cap de listă. Formațiunea are în listă 70 de candidați la funcția de deputat, între aceștia se regăsesc juriști, economiști, avocați, medici dar și pedagoci.

Cap de listă este Alexandru Grumeza - medic Neurolog, fiind șef de secție unitate primire urgențe din cadrul IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie Diomid Gherman. Pe locul doi este economistul Denis Roșca, fiind cunoscut și ca autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, fiind urmat de directoarea SRL Fashion Beauty Center, economistă de profesie - Nadejda Tatarciuc. Însuși președintele formațiunii Gheorghe Cavcaliuc este sub numărul cinci.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media