DOC/ Alexandru Jizdan a atacat actul de constatare emis de ANI în privința sa: „Este suspicioasă constatarea acestei instituții”

21 mai 2021, 18:00 Politică 125
Alexandru Jizdan.  Sursa: tribuna.md

După ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a cerut confiscarea a 770 de mii de lei din averea lui Alexandru Jizdan și a sesizat Procuratura Generală (PG) pe aspectul falsului în declarații, deputatul PDM anunță că a atacat actul de constatare emis de instituție. Acesta cataloghează actul drept unul „suspicios”, dar și că „nu crede că este o coincidență faptul că acesta a fost emis abia acum, în ajunul campaniei electorale”.

„Astăzi am atacat actul de constatare emis în privința mea de ANI, la data de 22 aprilie curent. Este suspicioasă constatarea acestei instituții care a efectuat verificări timp de aproape doi ani și care mi-a atribuit ca proprietăți nedeclarate 3 apartamente închiriate de feciorul meu care este student. La fel de stranii sunt și celelalte constatări.

Nu cred că este o coincidență faptul că acest act a fost emis abia acum, în ajunul campaniei electorale”, susține Jizdan.


Deputatul PDM, Alexandru Jizdan, riscă să rămână fără 770 de mii de lei din avere. La 22 aprilie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința democratului. Controlul a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Astfel, Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016 - 2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei acestuia. În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019.

Jizdan a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38.850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară. În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei sunt, depuse în perioada august 2017 - iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, au un caracter nejustificat. La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat democratului o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

„Deputatul a beneficat de dreptul de a-și expune punctul de vedere asupra celor identificate, însă inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate, celelalte argumente invocate au fost formulate superficial și fără prezentarea unor probe concludente”, precizează ANI.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media