VIDEO/ Șeful ASP acuză Președinția de presiuni pentru a anula licitația de achiziționare a blanchetelor în valoare de 500 de milioane de lei. Reacția instituției prezidențiale

1 iulie 2021, 19:13 Politică 195
Vladislav Zara.  Sursa: captură/privesc.eu

Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, susține că în ultimele săptămâni instituția pe care o conduce a fost ținta mai multor atacuri din parte activiștilor politici. Potrivit lui, situația a ajuns la un nivel major de risc al credibilității statutului instituției de stat. Zara acuză instituția prezidențială ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, în valoare de aproximativ 500 milioane lei.

„În ultimele trei săptămâni asistăm la multiplele atacuri în adresa Agenției Servicii Publice din partea activiștilor politici. Situația a ajuns la un nivel major de risc al credibilității statutului instituției de stat. Constatăm că aceste atacuri publice n-au nicio bază factologică și în majoritatea cazurilor sunu declarații care au scop de dezinformare a societății și au o tentă electorală.

„Pe parcursul lunii iunie am fost invitat de două ori la Președinție de către Ana Revenco, consiliera președintelui Republicii Moldova. Pe lângă discuții ce țin de licitația dată, mi s-a sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație deja demarată. Aceleași sugestii au venit de la consilierul prezidențial domnul Negruță, dar nimeni nu a dat nicio indicație la subiectul dat în scris. Domnul Marian care a venit și el cu acuzații în adresa ASP, probabil necunoscând de unele aspecte care nu au fost scoase în vizor de către colegii săi”, a declarat Zara în cadrul unui briefing de presă.

Șeful ASP a mai adăugat că licitațiile de procurare a blanchetelor se organizează o dată la 3 - 5 ani, iar conform concursurilor anterioare au fost procurate 1,5 milioane de blanchete. În prezent, în stoc mai sunt 128 de mii de bucăți.

În reacție, Președinția a confirmat că Vladislav Zara a fost convocat la două ședințe protocolare. Totodată, instituția prezidențială susține că acuzațiile directorului ASP vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite în adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil, reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz. Totodată, în cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea prezentată fiind neconvingătoare”, se menționează în reacția Președinției.


Amintim că, ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. De această achiziție s-a arătat indignat deputatul PAS Radu Marian, care a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ 1 an.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media