Chișinău ar putea achiziționa tot volumul necesar de energie electrică din Ucraina, dacă eșuează un eventual contract de lungă durată cu Cuciurgan: Declarațiile ministrului Spînu

2 august 2022, 15:58 Economie 210
energie electrică, curent electric, lumină.  Sursa: Replica Media

În cazul în care dreapta și stânga Nistrului nu va ajunge la un numitor comun privind semnarea unui contract de lungă durată de procurare a energie electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) din regiunea transnistreană, Chișinăul va apela la colegii din Ucraina pentru a achiziționa 100% din volumul necesar pentru a asigura țara noastră cu curent.

„Noi permanent am spus că ne dorim un contract pe termen lung, care să fie predictibil și toată lumea să aibă claritate. Din păcate, nu suntem în situația în care să avem un astfel de contract, ținând cont de faptul că livrările de gaze, inclusiv pentru stânga Nistrului, nu sunt încă sigure. Ceea ce facem noi, mai important decât asta, este să discutăm cu colegii noștri din Ucraina ca, dacă va apărea o situație de urgență, să putem achiziționa în raport de 100% de energie din Ucraina”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o conferință de presă dedicată acțiunilor pe care le întreprinde Guvernul pentru pregătirea de sezonul încălzire 2022-2023.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Actualmente, țara noastră cumpără din Ucraina energie electrică în volum de 30%.

Amintim că, contractul a fost valabil până la data de 1 aprilie 2022, ulterior fiind prelungit constant doar pentru o lună. Asta în contextul războiului din Ucraina, existând o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media