Vicepremierul pentru reintegrare s-a întâlnit cu cu ambasadorul României la Chișinău. Problema transnistreană și securitatea regională, printre subiectele abordate

2 august 2022, 19:19 Politică 65
Oleg Serebrian și Cristian-Leon Țurcanu.  Sursa: gov.md

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut marți, 2 august, o întâlnire cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. La întrevedere au fost abordate bunele relații de cooperare dintre Republica Moldova și România, suportul permanent oferit autorităților de la Chișinău și perspectivele de aprofundare a parteneriatelor multisectoriale. De asemenea, Serebrian a transmis felicitări Ambasadorului de la București cu ocazia preluării mandatului și urări de succes în desfășurarea activității sale.

Oficialii au abordat dinamica curentă a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, cele mai actuale teme ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, liniile primordiale de intervenție din partea autorităților naționale și potențialii pași următori ce pot fi întreprinși.

S-a accentuat faptul că rămân a fi prioritare pentru autoritățile Republicii Moldova prestarea serviciilor publice esențiale pentru locuitorii din estul țării, acordarea asistenței necesare în vederea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, reluarea în bune condiții a activității instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, oferirea accesului permanent la terenurile din raionul Dubăsari, eliminarea obstacolelor artificiale în calea liberei circulații ș.a.

La fel, în dialogul oficialilor au fost atinse aspecte de securitate regională în contextul evenimentelor din ultima perioadă de timp și referitoare la eforturile Republicii Moldova întru a avansa pe agenda de integrare europeană, fiind exprimate calde mulțumiri în acest sens autorităților din România pentru sprijinul multidimensional, necondiționat și bine intenționat care este enorm apreciat de către cetățenii din Republica Moldova, se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media