Ministrul Protecției Sociale, despre măsurile de compensare pentru sezonul de iarnă: Vor fi alocate 5 miliarde de lei și 90% din cetățeni vor beneficia de ajutor

6 august 2022, 11:24 Societate 125
Marcel Spatari.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Circa 90 la sută din cetățenii Republicii Moldova vor primi compensații pentru căldură în următorul sezon de iarnă, iar pentru aceasta vor fi alocate circa 5 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul protecției sociale în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Marcel Spătari spune că în urma măsurilor guvernului, cetățenii ar trebui să aibă o factură similară cu cea din sezonul trecut de iarnă.

„În octombrie și noiembrie toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional. Va fi un formular online cu o procedură, vor putea declara numărul locului de consum, IDNP-ul persoanei, vor declara și veniturile pentru ca să vedem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă energia și eventual alte criterii sociale”, a declarat Spătari, citat de Realitatea.md.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale mai spune că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile energetic sunt chiar și persoanele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul, citat de IPN.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea facturii de anul trecut. Pentru perioada rece a anului, pentru compensații, vor fi necesare 5 miliarde de lei. Compensațiile vor fi oferite pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 de mii de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de 5 mii de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă. Compensațiile vor fi semnificative pentru toți, pentru că scopul nostru este să menținem prețul de anul trecut”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Rezoomat”.
Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media