LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 148. Marea Britanie a interzis importul de aur rusesc / Marea Britanie va livra noi arme Ucrainei

21 iulie 2022, 07:18 Ucraina 380
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 148-a zi de rezistență în fața armatei rusești care la comanda președintelui rus Vladimir Putin a invadat statul ucrainean la 24 februarie. Luptele continuă în regiunea Donbas, rușii au atacat în această noapte, 21 iulie, regiunea Nikolaev. De asemenea, invadatorii ruși au deschis focul dintr-un tanc asupra combinelor de recoltat grâu din regiunea Dnipropetrovsk.

Potrivit analiștilor americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), ofensiva rusă din regiunea Donețk, care este acum în desfășurare, ar putea oferi un avans limitat în Donbas, la nord-est de autostrada E40 și să se încheie cu ocuparea localităților Slaviansk sau Bahmut.

Totodată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe „o serie de alte teritorii” şi s-ar putea extinde.

După anunțul lui Lavrov, șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut un nou apel către Occident să livreze Ucrainei mai multe arme şi să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.

De asemenea, Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată la Washington, a cerut Statelor Unite să trimită mai multe sisteme de apărare în țara sa, pentru a face față invaziei ruse.

UPDATE 21:24. Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita „prăpastia războiului nuclear", a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

„Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo”, a spus el în interviul citat de Agerpres.

„Trebuie să oprim, să ne punem de acord să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina”, a adăugat Lukaşenko.

Dar, potrivit preşedintelui bielorus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict.

„Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina”, susține Lukaşenko.

Ucraina trebuie să fie de acord „să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia”, a spus el.


UPDATE 20:25. Un acord asupra exporturilor de cereale ucrainene este „posibil în următoarele zile” dacă Occidentul răspunde cererilor Rusiei, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de AFP.

„Avem speranţă pentru cereale. Sperăm să dăm veşti bune în zilele următoare”, a afirmat ministrul turc, declarându-se „optimist” într-un interviu acordat canalului televiziunii publice TRT.

Încrederea sa pare coroborată parţial cu sosirea la Istanbul a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, aşteptat joi seară, a anunţat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

Guterres, care se află în prezent în vacanţă în regiune, tocmai „s-a alăturat negocierilor asupra cerealelor şi îngrăşămintelor între ruşi şi ucraineni, cu concursul Turciei şi al ONU”, a indicat Haq presei la sediul organizaţiei din New York.

El nu a confirmat totuşi semnarea unui acord: „Situaţia rămâne instabilă”, a insistat el. „Nu am niciun detaliu şi nu pot să vă spun dacă există un acord”.

UPDATE 19:50. Energoatom susține că rușii au adus echipamente militare grele în centrala nucleară Zaporojie.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că rușii au adus cel puțin 14 piese de echipament militar greu cu muniție, arme și explozibili în centrală.

Armele rusești sunt acum aproape de substanțele foarte inflamabile, stocate în interiorul centralei, a spus Energoatom. „Ocupatorii continuă să încalce cu cinism toate normele și cerințele privind siguranța” la centrala nucleară, a mai transmis compania.


UPDATE 18:41. Potrivit reprezentantului comandamentului Vladislav Nazarov, în zorii zilei, luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei, împreună cu câteva elicoptere, au provocat pagube prin incendiu asupra pozițiilor invadatorilor din apropierea satelor Velyka Oleksandrivka și Olhîne, regiunea Herson.

El a vorbit și despre situația din Marea Neagră.

Două nave echipate cu 16 rachete de tip Kalibr și o navă militară de aterizare continuă să suporte amenințarea unei lovituri cu rachete.


UPDATE 17:35. Șeful șefilor de stat major al SUA, Mark Milley, a negat zvonurile invadatorilor despre presupusa distrugere a lansatoarelor de rachete HIMARS transferate în Ucraina, scrie CNN, citează UNIAN.

„Până în prezent, HIMARS-urile pe care le-am furnizat... aceste sisteme nu au fost distruse de ruși”, a spus el.

Milleya continuat detaliind modul în care Ucraina folosește sistemele de rachete donate. „Ucrainenii folosesc efectiv aceste HIMARS împotriva centrelor de comandă și control rusești, a rețelelor lor logistice, a artileriei lor de câmp și a aviației pentru a căuta obiecte și în multe alte scopuri”, a adăugat Milley.


UPDATE 16.44. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi o vizită la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu o serie de înalţi oficiali ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, citat de MTI și Agerpres.

În capitala rusă, Szijjarto are programate întâlniri cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a specificat Mate Paczolay.

În finalul discuţiilor, Szijjarto şi Lavrov vor susţine o conferinţă de presă comună

UPDATE 16:04. Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin se află într-o stare bună de sănătate, respingând informațiile precum că acesta ar avea probleme de sănătate.

„Știți că specialiștii în informații ucraineni, precum și cei americani și britanici, au aruncat în ultimele luni diverse falsuri despre starea de sănătate a președintelui - nu sunt decât făcături", a adăugat el.

Putin a tușit de numeroase ori în timpul unei apariții publice de miercuri, iar liderul de la Kremlin a dat vina pe o răceală cu care s-a ales în timpul vizitei din Iran.


UPDATE 15:40. Marea Britanie va trimite zeci de tunuri de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc în Ucraina, în cea mai recentă aprovizionare de arme occidentale pentru a-și consolida apărarea împotriva Rusiei, a declarat joi secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Angajamentul vine după ce prim-ministrul în funcție, Boris Johnson, a promis luna trecută un alt miliard de lire sterline sprijin militar țării.

„Împreună cu partenerii noștri internaționali, ne vom asigura că Ucraina are instrumentele necesare pentru a-și apăra țara de invazia ilegală a lui Putin”, a spus Wallace într-un comunicat.

Wallace a mai spus că Marea Britanie va furniza, de asemenea, sisteme radar, sute de drone și peste 50.000 de cartușe de muniție.


UPDATE 15:15 Moscova acuză autoritățile de la Chișinău că împiedică accesul pacificatorilor ruși în regiunea controlată de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și își exprimă „îngrijorarea” față de „tendințele de apropiere a Moldovei de NATO”. Directorul celui de-al doilea departament al Ministerului de Externe al CSI Alexei Polișciuk a declarat, la o masă rotundă în Consiliul Federației, organizată joi, 21 iulie, că polițiștii de frontieră moldoveni au reținut în repetate rânduri pe aeroportul din Chișinău ofițeri ruși, care se îndreptau spre regiunea transnistreană pentru a completa contingentul de menținere a păcii.

Mai mult, diplomatul rus a acuzat Chișinăul de „acțiuni de blocadă” a regiunii separatiste, ceea ce, spune el, „pot duce la dezghețarea conflictului”.

  • Moscova acuză Chișinăul că împiedică accesul militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru a completa contingentul de menținere a păcii

UPDATE 14:35. Rusia a reluat joi furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, după o pauză de zece zile, cauzată de o revizie tehnică, a anunțat operatorul gazoductului, calmând astfel îngrijorările Europei privind aprovizionarea cu gaze naturale, în contextul sancțiunilor reciproce dintre Occident și Rusia, scrie Reuters.

Oficialii europeni au arătat scepticism în privința reluării furnizării de gaze prin cea mai mare conductă care leagă Rusia de Germania și care transportă mai mult de o treime din exporturile de gaze rusești spre Uniunea Europeană.

„Suntem în curs de reluare a transportului de gaze. Va dura câteva ore până se va ajunge la capacitatea nominală de transport”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului gazoductului pentru Reuters.


UPDATE 13:55. Marea Britanie a introdus o interdicție privind importul de aur din Rusia. De asemenea, importul de cărbune rusesc va fi interzis din august, iar petrolul din decembrie, se arată într-un comunicat al guvernului Marii Britanii.

„Se adoptă un amendament care interzice importul de petrol și produse petroliere, cărbune și aur. De asemenea, este interzisă cumpărarea sau furnizarea directă sau indirectă a acestor bunuri”, se arată în comunicat.

Interdicția importurilor de aur a intrat în vigoare pe 21 iulie. Interdicția asupra importurilor de cărbune va intra în vigoare la 10 august 2022, iar a importurilor de petrol pe 31 decembrie 2022.

Noile sancțiuni se aplică și pentru furnizarea de suport tehnic și servicii financiare legate de aceste bunuri.


UPDATE 13:12. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina, potrivit The Guardian.

„Administrația americană le interzice protejaților săi de la Kiev să se gândească măcar la discuții cu noi și, în mod evident, îi obligă să lupte până la ultimul ucrainean", a declarat Zaharova.

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu merită „o atenție serioasă din partea oamenilor serioși”.


UPDATE 12:30. Două persoane au fost ucise, iar alte 19 au fost rănite în urma unui atac lansat de forțele ruse joi dimineață în orașul Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleh Synehubov, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, patru persoane sunt în stare gravă.


UPDATE 12:15 De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 21 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 38.850 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 100 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

  • tancuri - 1.704 (+4);
  • vehicule blindate de luptă - 3.912 (+7);
  • sisteme de artilerie - 859 (+3);
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 251;
  • echipamente de apărare aeriană - 113;
  • aeronave - 221 (+1);
  • elicoptere - 188 (+1);
  • echipamente auto și autocisterne - 2.781 (+7);
  • nave, bărci - 15;
  • drone de nivel operațional și tactic - 710 (+1);
  • echipamente speciale - 72;
  • rachete de croazieră - 167 (+2).

UPDATE 11:30. Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează The Guardian.

„Vom continua să găsim modalităţi inovatoare de a oferi sprijinul pe termen lung pentru bărbaţii şi femeile curajoşi din forţele armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniţia şi armele necesare apărării”, a spus Austin, la începutul unei întâlniri virtuale cu aliaţii din Ucraina.


UPDATE 10:51. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut miercuri un nou apel către Occident să livreze Ucrainei mai multe arme şi să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei. Declarația a fost făcută după ce șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe „o serie de alte teritorii” şi s-ar putea extinde.

„Mărturisirea ministrului rus de externe despre visul său de a cuceri mai multe teritorii ucrainene dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii. Rușii vor sânge, nu discuții. Fac un apel tuturor partenerilor să intensifice presiunea sancțiunilor asupra Rusiei și să accelereze livrările de arme către Ucraina”, a spus ministrul ucrainean de Externe.



UPDATE 10:12. Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, indică un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR).

Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea unui teatru din Mariupol, la jumătatea lunii martie, şi a gării centrale din Kramatorsk, la începutul lui aprilie, în ambele cazuri, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.

Potrivit raportului ODIHR, ce are 53 de pagini, un fapt foarte îngrijorător este asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor, scrie Agerpres. Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar - distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat.


UPDATE 09:25. Cel puțin 338 de copii au fost uciși și alți 681 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 361, regiunea Harkiv - 194, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 61, regiunea Mykolaiv - 53, regiunea Herson - 52, regiunea Zaporizhia - 40.



UPDATE 08:43. Armata ucraineană a efectuat lovituri cu succes împotriva concentrărilor de trupe rusești și a echipamentelor inamice din sudul țării. Drept urmare, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus mai mult de o sută de invadatori, scrie UNIAN.

Potrivit OK Pivden, pe parcursul zilei, aviația ucraineană a lansat 10 lovituri: trei dintre ele din elicoptere și șapte din bombardiere și avioane de atac.

Cinci lovituri au lovit fortărețele inamice, de trei ori - acumularea de forță de muncă și echipament în regiunea Herson. Există două lovituri în depozitele de muniții din regiunile Nikolaev și Herson.

Unitățile ucrainene de rachete și artilerie au finalizat peste 200 de misiuni de foc, în urma cărora armata inamică a pierdut: 1️11️ soldați; un obuzier de tip „Msta-B”; 2️ Instalații autopropulsate de artilerie și mortar „Nona-S”; vehicul aerian fără pilot de tip „Eleron”; 1️3 ️unități de vehicule blindate și alte vehicule.

De asemenea, a fost confirmată distrugerea a încă 6 depozite de muniții în regiunile Herson, Berislav și Kahov.

UPDATE 08:20. Autoritățile de la Kiev sunt în continuare cu ochii pe regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Ucraina continuă să stea cu ochii pe regiunea transnistreană. Înțelegem și urmărim toată declarația făcută de către liderii de la Tiraspol, înțelegem că probabil ei nu vor să intre în toate aceste acțiuni militare, dar în același timp înțeleg că forțele armate ale Rusiei care sunt dislocate în regiunea transnistreană nu sunt subordonate Tiraspolului (...), a declarat Șevcenko.

UPDATE 07:45. Ofensiva rusă din regiunea Donețk, care este acum în desfășurare, ar putea oferi un avans limitat în Donbas, la nord-est de autostrada E40 și să se încheie cu ocuparea localităților Slaviansk sau Bahmut, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, trupele ruse nu au făcut progrese semnificative în direcția Slaviansk în ultimele săptămâni și continuă să-și reducă puterea de luptă ofensivă în bătăliile locale pentru așezări mici și relativ neimportante din regiunea Donețk. În special, trupele ruse au încercat să cucerească Siversk după capturarea Lîsîceanskului, dar la 20 iulie încă nu ajunseseră în oraș.

De asemenea, se remarcă faptul că ocupanții ruși nu au putut lansa atacuri directe asupra localității Bahmut și au fost în mare parte blocați în lupta pentru așezări mici la est și la sud de acesta.

Eforturile de a avansa spre Slaviansk au încetat și nu s-au făcut progrese semnificative timp de câteva săptămâni.

„Reluarea ofensivei active a ocupanților după o scurtă pauză operațională nu a dus încă la progrese semnificative, deși este posibil ca restabilirea forțelor să aducă un succes limitat în zilele următoare. Trupele ruse se deplasează acum cu greu peste zone relativ slab populate și deschise”, a subliniat ISW.

După cum prezice ISW, forțele ruse vor întâlni un teren care va fi mult mai favorabil apărătorilor ucraineni cu cât se vor apropia de E40 în jurul Slavianskului și Bahmutului. Acest lucru se datorează densității populației și dezvoltării acestor teritorii. Prin urmare, ofensiva rusă actuală din Donbas este probabil să culmineze undeva de-a lungul E40 în săptămânile următoare.

UPDATE 07:20. Șeful administrației militare a localității Krivoi Roh Alexandr Vilkul a anunțat că invadatorii ruși au deschis focul dintr-un tanc asupra combinelor de recoltat grâu lângă satul Koșeve din regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu regiunea Herson.

El a subliniat că țintele vizau mașinile agricole, operatorii combinelor fiind nevoiți să fugă.

„Recoltatorii noștri recoltau cereale în apropierea satului Koșeve, un tanc inamic i-a alungat și a început să țintească spre aceste recolte. Slavă Domnului că băieții au reușit să scape. Există doar mici lovituri de fragmentare pe echipament. Dar faptul în sine arată ce fel de orci sunt animale terminate”, a spus Vilkul.

UPDATE 07:02. Primarul Nikolaevului Oleksandr Senkevici a anunțat pe Telegram despre bombardarea orașului.

„La Nikolaev se aud explozii puternice. Orașul este din nou bombardat masiv”, scrie el. Senkevici a subliniat că raidul aerian din Nikolaev continuă și îi îndeamnă pe cetățeni să nu ignore alarma aeriană.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie și 20 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media