După o perioadă de două luni de descreștere, ANRE anunță noi scumpiri la carburanți. Au fost publicate tarifele maximale pentru următoarele trei zile

19 august 2022, 11:52 Justiție 258
Benzinărie, stație PECO.  Sursa: Replica Media
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarifuri de referință pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru următoarele trei zile, 20-22 august. Astfel, începând de la miezul nopții, un litru de benzină se va scumpi cu 8 bani, iar motorina cu 16 bani.

Astfel, în baza indicatorilor existenți, pentru următoarele trei zile, 20 - 22 august, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 25,26 lei/litru;

Pentru motorină – 25,94 lei/litru.

Aceste tarife vor intra în vigoare la miezul nopții.

În ultimele zile, după o perioadă lungă de descreștere, evoluțiile de pe piața internațională a produselor petroliere demonstrează un proces de stabilizare cu o tendință de creștere a cotațiilor. Drept urmare, săptămâna curentă (15.08.2022-21.08.2022) prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după 8 săptămâni consecutive de scădere.

În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 8 bani/litru sau 0,3 % la benzina COR 95 și cu 29 bani/litru sau 1,1 % la motorina standard.

Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european.

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media