Dialog Chișinău - Tiraspol/ A 5-a reuniune din anul 2022 a experților din sfera ocrotirii sănătății: 50% din totalul autorizațiilor de import a medicamentelor pe teritoriul R. Moldova au fost atribuite companiilor de profil din regiunea transnistreană

9 august 2022, 16:00 Sănătate 63
regiunea transnistreană.  Sursa: Replica Media

Mecanismul de import a medicamentelor a fost discutat astăzi, 9 august, în cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății a Chișinăului și Tiraspolului, la cea de-a 5-a ședință din 2022, unde a fost prezent Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, Biroului politici de reintegrare și ai Serviciului Vamal.

Astfel, au fost clarificate unele aspecte legate de eliberarea de către AMDM a autorizațiilor pentru medicamentele neînregistrate.

Chișinăul a menționat impactul pozitiv al ședințelor tehnice organizate de către AMDM pentru agenții economici din regiunea transnistreană în vederea respectării pașilor procedurali care necesită a fi parcurși pentru obținerea autorizației, reiterând deschiderea Agenției întru oferirea consultațiilor în regim de videoconferință la acest subiect.

Totodată, coordonatorul GL de la Chișinău a atras atenția asupra faptului că din totalul autorizațiilor eliberate de către AMDM pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând cu 24 februarie 2022 și până în prezent, 50% s-au atribuit celor 8 agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (peste 800 de autorizații de import, dintre care 300 – pentru medicamente de importanță vitală).

De asemenea, la solicitarea specialiștilor de profil de la Tiraspol, reprezentanții Ministerului Sănătății al Republicii Moldova au explicat procedura de procurare a testelor de laborator pentru determinarea hepatitelor virale B, C, D destinate pacienților din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Un alt subiect important a vizat serviciile medicale (de reabilitare) din Republica Moldova, acordate copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală, inclusiv copiilor din regiunea transnistreană. În acest sens, Chișinăul a exprimat deschidere întru examinarea oportunităților de extindere a serviciilor pentru copiii domiciliați în regiune, în baza informațiilor statistice pe care Tiraspolul urmează să le furnizeze prin canalul de dialog stabilit.

Experții au convenit să mențină dialogul pe aspecte de actualitate întru asigurarea accesului cetățenilor la medicamente și la un tratament calitativ.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media