Datoria pentru gaz a Republicii Moldova către Gazprom, pentru pentru luna octombrie și 50% din livrări pentru noiembrie, depășește suma de un miliard de lei. Ceban: „Am solicitat suport din partea Guvernului”

22 noiembrie 2021, 20:50 Economie 226
gaz, Moldovagaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către Gazprom privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie. Potrivit directorului Moldovagaz, din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. În acest sens, Vadim Ceban a cerut ajutor financiar din partea Guvernului, însă, solicitarea este în curs de examinare, spune el.

„Noi astăzi am primit o notificare. De fapt, tot astăzi a fost ședința consiliului de observatori, unde s-a discutat această problemă. Este vorba despre neachitările pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, conform contractului. Respectiv cauza neachitării pentru luna octombrie este una simplă - am achiziționat gazul la prețul de 800$, dar în factură prețul de achiziție pentru consumatori era inclus prețul de 150$”, a declarat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Șeful Moldova gaz a precizat că imediat după ce a fost semnat noul contract de furnizare a gazelor, instituția a solicitat ajutor din partea Guvernului pentru a acoperi deficitul balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi.

(...) La începutul lunii noiembrie, imediat după ce am semnat contractul, am solicitat suport inclusiv din partea Comisiei Situații Excepționale, deoarece nu putem să achităm într-un astfel de termen. În mod normal trebuie să accesăm credit sau să căutăm finanțare din altă parte. Am cerut ajutor din partea Guvernului la acest subiect. Decizia încă nu a fost luată și trebuie să găsim soluție în următoarele zile, posibil mâine ca să rezolvăm această problemă.

Întrebat dacă Republica Moldova, în următoarele zile, ar putea să rămâne fără gaze naturale, șeful de la Moldovagaz a declarat că „există riscuri, dar sper să nu ajungem la așa situație”.

„Consumul pentru octombrie și noiembrie este destul de mare, și ne mai așteaptă luna decembrie. Din luna octombrie și 50% din luna noiembrie este vorba despre 1.300.000.000 lei lei. Din ceea ce am strâns, deodată am achitat Gazpromului. Cât am avut, atât am transferat, în jur de 100 de milioane de lei. (...) Surse pentru a acoperi acest deficit există și consider că putem soluționa această problemă, dacă ne mobilizăm toți împreună”, a subliniat Ceban.

La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se arată în mesajul Moldovagaz.


Amintim că purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite TASS.

Într-o reacție pentru Replica Media, ministrul Andrei Spînu a confirmat că autoritățile de la Chișinău au primit o notificare de la gigantul rus „Gazprom”, menționând că mâine va oferi mai multe detalii.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media