Dosarul CFM: Tofilat susține că prejudiciul ar depăși 1,2 miliarde de lei. Specialiști de la Inspecția Financiară și FISC se conectează la investigație

13 decembrie 2021, 10:41 Justiție 196
Calea Ferată din Moldova.  Sursa: Replica Media

Prejudiciile aduse Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” în urma delapidărilor făcute de fosta conducere a întreprinderii și o serie de companii de expediție, ar fi de cel puțin patru ori mai mari decât estimările preliminare ale procurorilor. Recent, a avut loc o ședință în cadrul Corpului de Control al Guvernului, unde s-a decis ca mai mulți specialiști din cadrul instituțiilor abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat, să acorde suport la investigațiile demarate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ( PCCOCS).

Potrivit PCCOCS, la insistența procurorilor, pentru consolidarea forțelor tuturor actorilor implicați, inclusiv la nivel de Guvern, a avut loc o ședință în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului. La ședință s-a decis „în scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni”, acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat cifrează 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei.

Procurorii PCCOCS investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit.

Amintim că pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM) în proporții deosebit de mari.

Ex-deputatul Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție.

„Azi au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum si la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea circa 300 mln. lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și circa 100 mii de euro - „Asta în situația când angajații CFM rămân aproape 6 luni fără salarii”, a spus Slusari.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media