ULTIMA ORĂ/ Putin recunoaște regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente și suverane: „O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia”

21 februarie 2022, 21:36 Rusia 804
Vladimir Putin.  Sursa: captură video

Liderul de la Kremlin a anunțat în seara zilei de luni, 21 februarie, că Federația Rusă recunoaște independența celor două republici separatiste din Estul Ucrainei. Într-un discurs înflăcărat transmis în regim LIVE, de aproximativ o oră, Putin a adus acuzații fără precedent în adresa Ucrainei, SUA, NATO și Uniunii Europene.

„Ucraina pentru Rusia nu este doar o țară vecină, ci o parte din istorie, tovarășii și rudele noastre. (...) situația din Donbas a devenit critică. Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia datorită respingerii unei părți din teritoriile sale istorice, nimeni nu a întrebat locuitorii nimic”, a declarat Putin.

Putin a mai adăugat în declarația sa înflăcărată că „evenimentele din trecutul sovietic nu pot fi schimbate, dar despre ele trebuie spus direct”.

„Ucraina de astăzi poate fi numită pe bună dreptate „Ucraina în numele lui Vladimir Ilici Lenin”, el este autorul și arhitectul acesteia”, opinează liderul de la Kremlin.

Nostalgic după regimul sovietic, Vladimir Putins susține că „în ciuda nedreptății, înșelăciunii și jafului Rusiei, poporul nostru a recunoscut statele după prăbușirea URSS și a ajutat țările CSI, inclusiv Ucraina”. Rusia a plătit integral datoriile Ucrainei, dar Kievul a refuzat să respecte acordurile privind restituirea proprietății”.

Nu în ultimul rând, în discursul său, Putin a adus acuzații Uniunii Europene.

„Ucraina nu a avut niciodată adevărata ei statalitate și a copiat modelul. La Kiev au încercat să folosească dialogul cu Rusia pentru negocieri cu Occidentul, încă de la primii pași au început să-și construiască statalitatea pe contradicții”, a spus liderul rus.

„Prăbușirea economiei ucrainene este acompaniată de o sărăcie generală și este coordonată de o grămadă de consilieri străini. Aceștia influențează toate domeniile, de la guvernare până la primărie. Nu există judecători independenți. Le-au dat drept străinilor pentru a decide componența CSM. Biroul anticorupție, etc sunt coordonate direct de ambasada SUA. Corupția înflorește la fel”, spune Putin.

Liderul Rusiei a mai acuzat că „armata ucraineană s-a sincronizat total cu NATO și poate fi coordonată din birourile NATO”.

„A fost adoptată legea pentru permiterea intrării armatelor străine pe teritoriul ucrainean. Știm că e vorba de armatele NATO. Aeroporturile renovate din banii NATO au fost făcute pentru transportarea rapidă a trupelor NATO. Au făcut în Oceacovo și un centru naval SUA”, susține Vladimir Putin.

La finalul discursului, Putin a cerut Adunării Federale să ratifice documentele de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk ca state independente și suverane.

„Consider că este necesar să luăm o decizie de mult așteptată pentru a recunoaște DNR și LNR. Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore”, a conchis președintele rus, după care a semnat un decret în acest sens.

Amintim că, înainte de a-și adresa decizia finală, Vladimir Putin, a comunicat omologului său francez Emmanuel Macron și cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și le-a comunicat că intenționează să semneze decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei Lugansk și Donețk, scrie TASS.

La scurt timp, s-a anunțat că Macron convoacă o ședință de urgență a consiliului de apărare în lumina situației din Ucraina.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borell a anunţat că Uniunea Europeană este gata să activeze sancţiunile contra Rusiei dacă Moscova decide să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Amintim că iderii autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik au cerut Rusiei luni, 21 februarie, să recunoască independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Ambii au înregistrat câte o adresare video în care și-au exprimat recunoștința pentru „asistența acordată” de Rusia locuitorilor din cele două regiuni și au sugerat Kremlinului să ia în considerație a posibilității încheierii unor „acorduri de prietenie și cooperare”.

Astăzi, 21 februarie, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a convcat o ședință extraoridinară a Consiliului de Securitate al Federației Ruse referitor la acest subiect.

În context, Ucraina a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, iar preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a convocat Consiliul de Securitate şi al Apărării Naţionale al Ucrainei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media