Antony Blinken la Chișinău: „Moldova merită gratitudinea internaționala”. SUA va oferi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic

6 martie 2022, 12:56 Politică 560
Antony Blinken în timpul conferinței de prese.  Sursa: Replica Media

Secretarul de Stat, Antony Blinken a anunțat un pachet de susținere pentru Republica Moldova care se confruntă cu un flux enorm de refugiați ucraineni. Oficialul american a apreciat efortul moldovenilor, menționând că „Moldova merită gratitudinea internaționala” pentru modul cum gestionează această criză.

Blinken a dat asigurări că Moldova va primi un suport consistent dintr-un fond de 2,7 miliarde de dolari ce urmează a fi aprobat de Congresul american pentru susținerea țărilor care primesc refugiați ucraineni.

„În cei 30 de ani nu ne-am confruntat niciodată cu așa o urgență ca acum. Până azi, 240 mii de ucraineni au traversat frontiera pentru a se salva, majoritatea femei, copii, vârstnici. Moldova merită gratitudine internațională. Vom face tot posibilul să ajungă cât mai curând acei 2,7 miliarde dolari pentru asistența umanitară pentru Ucraina și țările care ajută această comunitate. Invazia Ucrainei de catre Rusia este o încălcare a integrității. Noi reiteram sprijinul clar către suveranitatea. Moldova a ales un drum spre independență și trebuie respectată alegerea”, a menționat Antony Blinken.

Înaltul oficial american a dat asigurări că Moldova va primi susținere și pentru securitatea energetică și dezvoltare economică.

„Vom oferi 18 mln dolari pentru consolidarea sectorului energetic, vom sprijini negocierile în formatul 5+2, vom încerca să dezvoltăm relațiile noastre in toate domeniile. Vom sprijini Moldova în energetică, economie, securitate și media”, a declarat Blinken.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media