LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua a opta. Bombardamentele continuă în marile orașe din Ucraina. Negocierile ruso-ucrainene, tentativa II, încheiate. Urmează o nouă întâlnire a delegațiilor

3 martie 2022, 07:05 Ucraina 1247
Ucraina război.  Sursa: Sergei Supinsky/AFP (AFP)

Începând cu data de 24 februarie, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineața o operațiune militară specială în Ucraina, zeci de explozii se aud în continuu în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În a cea de-a patra zi de război, liderul de la Kremlin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă, iar Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Comunitatea internaţională a sporit sancţiunile economice împotriva Federației Rusie.

UPDATE 19.50. Cea de-a doua rundă de negocieri dintre Rusia și Moscova care au avut loc în această seară în Belarus, s-a încheiat. Potrivit lui Mihail Podolyak, consilierul lui Vladimir Zelenski, părțile au discutat mai multe subiecte cu caracter umanitar.

UPDATE 19.31. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat demersul președintei Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acesta a menționat că România va acorda tot sprijinul în această acțiune.

UPDATE 19.11. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a cerut repetat liderului de la Kremlin să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. Totodată, Zelenski i-a propus noi negocieri în acest sens.

„Ce vrei de la mine? Noi nu atacăm Rusia și nici nu ne propunem asta. Suntem în NATO? Nu. Avem armă nucleară? Nu. Ce trebuie să spun? Cui și ce trebuie de dat? Asta tot e o bombă informațională, tot ce se spune. Ce să dau? Ce vreai de la noi? Pleacă de pe pământurile noastre.

Nu vrei acum să pleci, așează-te la dialog. Eu sunt liber. Așează-te alături, dar nu la 30 de metri ca Macron, Scholz și alții. Nu mușc. Sunt un om normal. Așează-te, să vorbim. De ce te temi? Noi nu amenințăm pe nimeni, nu suntem teroriști, nu furăm bănci și nici nu furăm teritorii”, a spus Zelenski.


UPDATE 18.40.
Cererea de aderare la Uniunea Europeană: „Reafirmăm convingerea că viitorul R. Moldova este în marea familie a statelor membre ale UE”.


UPDATE 18.36. Informațiile utile pentru cetățenii ucraineni care vin în țara noastră sau se află deja în Republica Moldova, pot fi găsite acum pe pagina web a Guvernului, la o nouă rubrică a Centrului Unic pentru gestionarea crizei.


UPDATE 18.07.
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

UPDATE 17.48. Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a avertizat joi că există semnale potrivit cărora rușii pregătesc o operațiune sub steag fals prin care să își atace propriul teritoriu pentru ca mai apoi să dea vina pe Ucraina.

UPDATE 16:50. În Belarus, începând cu ora 17:00 se organizează a doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. În aceeeași componență, ambele părți și-au data mâna și s-au așezat la masa de discuții.

Și de această dată, au fost transmise câteva imagini protocolare, ulterior transmisiunea LIVE a fost închisă.

UPDATE 16:35. Ambasada Republicii Moldova în Ucraina și-a sistat activitatea din motive de securitate. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții ambasadei într-un comunicat.

UPDATE 16:24. Situația din orașul Mariupol din sudul Ucrainei „rămâne dificilă”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale Ucrainene pentru CNN, subliniind însă că armata „nu va preda orașul”.

UPDATE 16:22. Ministerul rus al Apărării susține că tot mai mulți străini vin să lupte în Ucraina. Cel puțin 200 de croați ar fi ajuns în sud-estul țării unde luptă împotriva armatei ruse, susține purtătorul de cuvânt al ministerului rus. În context, Igor Konashenkov a ținut să avertizeze că toți mercenarii care vor nimeri în custodia armatei ruse nu vor beneficia de protecția convenției de la Geneva și vor fi nimiciți.

UPDATE 16:06. Aflată în stare de război, Rada Ucrainei s-a reunit în ședință. Nu înainte de a cânta imnul Ucrainei. Au aprobat mai multe decizii, printre care și un apel la ONU pentru ca în Ucraina să fie desfășurată o misiune de pacificatori sub egida organizației internaționale.

UPDATE 16:04. După Ucraina, și Georgia a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

UPDATE 16:00. Site-ul președinției ruse anunță despre faptul că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon, calificată de ruși ca una sinceră, cu președintele Franței, Emanuel Macron. Potrivit stenogramei discuției, Putin s-a declarat deranjat de declarațiile omologului său francez de miercuri, 2 martie, care spunea că discuțiile despre neo-nazismul din Ucraina nu sunt argumentate nici într-un fel.

UPDATE 15:50. Presa rusă anunță că delegația Ucrainei a ajuns la negocieri care urmează să înceapă din clipă în clipă.

UPDATE 14:31. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucaina anunță că negocierile cu Rusia vor începe peste două ore.

UPDATE 14:00. Consilierul peședintelui Zelenki, Mihail Podolyak, a declarat că delegația ucraineană a plecat deja la negocieri cu partea rusă.


UPDATE 13:12. Autoritățile vamale franceze au anunțat că au arestat yachtul de lux Amore Vero ce aparține miliardarului Igor Secin, considerat a fi cel mai bun și influent prieten al lui Vladimir Putin și care este președintele companiei de stat Rosneft, cel mai mare producător și exportator de petrol din Rusia.

UPDATE 13:00. Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media din Rusia) a trimis astăzi, 3 martie, o scrisoare corporației Google prin care cere eliminarea publicității „false” despre „operațiunea specială a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei.”

UPDATE 12:46. Guvernul ceh declară stare de urgență, începând de vineri, 4 martie, anticipând un aflux major de refugiați ucraineni, potrivit CNN.

„O implementăm doar din motive tehnice, astfel încât să putem face față afluxului de refugiați”, a declarat miercuri prim-ministrul ceh Petr Fiala, în timpul unei conferințe de presă. „În niciun fel acest lucru nu va afecta cetățenii cehi”, a adăugat el. Starea de urgență este stabilită pentru 30 de zile, dar ar putea fi prelungită de guvern dacă va fi necesar.

UPDATE 12:35. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, într-o nouă adresare video, a cerut voluntarilor străini să vină în Ucraina și să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială. Potrivit liderului de la Kiev, primii dintre cei 16.000 de soldați străini sunt deja în drum spre apărarea Ucrainei.

UPDATE 12:14. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat o ședință a Consiliului de Securitate, scrie ria.ru.

UPDATE 12:12. Forțele Armatei Ucrainei au intrat în posesia unor documente, care arată că Rusia planifica să înceapă războiul în Ucraina pe 20 februarie și să-l încheie pe 6 martie, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina.

UPDATE 11:55. Gigantul america al jocurilor video Electronic Arts a anunțat, miercuri, că va retrage echipa națională a Rusiei și toate cluburile ruse de la popularul joc video de fotbal FIFA 22 și din aplicațiile acestuia online și mobil.

UPDATE 11:30. Aproximativ 34 de persoane au decedat, iar altele 285, inclusiv 10 copii, au fost rănite, în urma bombardamentelor din 2 spre 3 martie, din regiunea Harkov. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a prezentat cronologic „filmul” unei zile de bombardamente ale forțelor ruse în regiune, subliind că salvatorii și pompierii au reușit să stingă zeci de incendii și să demineze peste 230 de muniții neexplodate.

UPDATE 10:34. Șeful Administrației din Kremensk, regiunea Lugansk, Vladimir Struk, a fost găsit mort. Anunțul a fost făcut de consilierul Ministrului Afacerilor Interne, Anton Gherașcenko, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:33. La Cernihiv, după bombardamentul din această dimineață, 3 martie, de către ocupanții ruși, un depozit de petrol de pe teritoriul Combinatului „Astra” este în flăcări. Potrivit UNIAN, ard rezervoare cu 3.000 de metri cubi de motorină. Informațiile despre victime sunt în curs de verificare.

UPDATE 10:32. Ministerul Economiei din Germania a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, după ce în ultimele zile guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse.

UPDATE 09:58. Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a anunțat joi că le interzice sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022, care încep vineri, scrie CNN. „La IPC suntem foarte convinși că sportul și politica nu trebuie să se amestece. Cu toate acestea, fără nicio vină, războiul a venit acum la aceste Jocuri și în culise multe guverne au o influență asupra evenimentului nostru prețios”, a menționat președintele IPC, Andrew Parsons, într-o declarație.

UPDATE 09:53. Armata ucraineană le-a invitat pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, autoritățile de la Kiev afirmând că pe teritoriul său, de la începutul invaziei, au reușit să ia prizonieri sute de soldați ruși.

UPDATE 09:52. Un număr de 1 026 de cetățeni străini au urcat în trenul cu 11 vagoane și în prezent sunt în drum spre Ungheni. A fost posibilă îmbarcarea persoanelor doar în punctul de trecere a frontierei Vălcineț.

UPDATE 09:50. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 3 martie arată astfel:

📍Avioane - 30;

📍Elicoptere - 31;

📍Tancuri - 217;

📍Blindate - 900;

📍Tunuri și sisteme de artilerie - 90;

📍BUK - 1;

📍Sisteme de atac aeriene - 42;

📍Mașini și alte autovehicule de luptă - 374;

📍Cisterne - 60;

📍Drone - 3;

📍Nave - 2;

📍Sisteme anti-aeriene - 11;

📍 Pierderi umane - 9.000.

La fel, cu un raport a venit și Ministerul Apărării al Federației ruse. Astfel, pierderile ucrainene la data de 3 martie ar fi:

📍62 de centre de comunicație și control;

📍39 de sisteme de apărare anti-aeriană BUK M-1, C-300 și Osa;

📍52 de stații radar anti-aeriene;

📍606 de tancuri și blindate;

📍67 de sisteme de rachete cu lansare multiplă;

📍227 de tunuri și mortiere;

📍336 autovehicule și altă tehnică mobilă militară;

📍53 de drone;

📍49 de avioane în aer și 13 la sol.

UPDATE 09:45. Baza petrolieră din orașul Cernigov din nordul Ucrainei a fost atacată. Un rezervor de motorină s-a aprins.

UPDARE 09:40. Consiliul de administrație al Ekho Moskva care face parte din holdingul Gazprom-Media, una dintre puținele voci libere din Rusia, lipsit de emisie la 1 martie, a decis cu majoritatea voturilor să lichideze postul de radio și site-ul său, transmite tvrain.ru.

UPDATE 09:28. Un milion de cetățeni au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei trupelr rusești, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine", a scris Filippo Grandi pe Twitter. „Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a declarat oficialul.


UPDATE 09:20. Primarul orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, a numit miercuri, 2 martie, cea mai dificilă zi de până acum în urma invaziei ruse, pe fondul bombardamentelor puternice și al numărului tot mai mare de civili răniți internați în spitale.

UPDATE 08.45. Banca Mondială a anunţat, miercuri, că suspendă imediat toate programele sale de ajutor pentru Rusia şi Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 08.30. Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a mulțumit ucrainenilor prin intermediul unei noi înregistrări video, în cursul nopţii de miercuri spre joi, pentru că a zădărnicit planurile „perfide” ale Rusiei care i-a invadat ţara. Acesta s-a declarat mândru de rezistenţa „eroică" a ucrainenilor. Totodată, Zelenski a prezentat un nou bilanț al pierderilor ruse. Potrivit acestuia, aproape 9.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ultima săptămână.

UPDATE 08.10. Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, vor efectua joi, 3 martie, o vizită la Chișinău, în semn de sprijin pentru Republica Moldova în contextul eforturilor de gestionare a crizei de refugiați. Programul oficialului francez include întrevederi cu președintele Maia Sandu și omologul moldovean Nicu Popescu.

UPDATE 08.00. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat miercuri invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război „alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene. Macron a declarat că va menţine legătura cu Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme.

UPDATE 07.40. Statul Major al Armatei Ucrainene crede că Rusia ar încerca să debarce la Odesa pe parcursul zilei de astăzi. Patru nave de desant și 3 de atac ruse au fost observate în Marea Neagră, însă atacul depinde de mai mulți factori, unul dintre care sunt condițiile meteo nefavorabile.

UPDATE 07.10. O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, scrie Unian.

UPDATE 07.05. Ministerul Apărării din Ucraina anunță că forțele armate ale Ucrainei continuă să apere ferm granițele definite și să contraatace și să blocheze forțele ocupanților în diferite direcții.

UPDATE 07.00. Bombardamentele continuă în marile orașe din Ucraina. În această noapte, Kievul și Harkovul au fost bombardate, la fel ca și localitatea Izium din regiunea Harkov.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie și 2 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media