Unele mass-media citează declarațiile lui Erdogan cu privire la mersul procesului de negocieri cu Federația Rusă și scriu că Ucraina ar fi fost pregătită să accepte patru din șase solicitări ale Rusiei, inclusiv renunțarea la calitatea de membru NATO și recunoașterea limbii ruse ca a doua limbă de stat.
„Procesul de negociere este extrem de dificil. Delegația ucraineană a luat o poziție puternică și nu renunță la revendicările sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanțiilor pentru securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ucraina va continua dialogul cu Turcia și cu toate celelalte părți interesate pentru a restabili pacea pe pământul ucrainean”, a menționat ministrul.
„Statul nostru este sincer recunoscător părții turce și separat președintelui Erdogan pentru asistența politică și umanitară, precum și pentru eforturile diplomatice de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Este important să se evalueze în mod obiectiv situația. Nu există un consens cu Rusia cu privire la patru puncte menționate de președintele turc. În special, singura limbă de stat în Ucraina este și va fi limba ucraineană”, a subliniat Kuleba.
Șeful Ministerului de Externe de la Kiev a notat că, în general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau un alt număr de puncte este incorectă, deoarece problemele se discută în paralel de subgrupuri de delegații.
În același timp, negociatorul-şef al Moscovei, Vladimir Medinski susține că există totuşi o apropiere asupra aspectelor mai puţin importante, relatează Agerpres.
„Poziţiile converg numai asupra punctelor secundare. Însă asupra principalelor (chestiuni) politice, stăm pe loc”, a precizat Medinski.
Medinski a precizat că Moscova insistă asupra semnării unui „tratat exhaustiv” care să cuprindă cererile Moscovei asupra neutralităţii, demilitarizării şi „denazificării” Ucrainei, precum şi recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii şi independenţa celor două „republici” separatiste proruse din Donbas.
Potrivit lui Medinski, Kievul este „preocupat în special de obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor puteri terţe în cazul în care nu va putea intra în NATO”, o poziţie „absolut de înţeles”.
Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene se desfăşoară în prezent online înt-un ritm aproape zilnic.
Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, în ultimele zile ele au recunoscut divergenţe semnificative, în timp ce pe plan militar ofensiva rusă se află în impas ca urmare a puternicei rezistenţe ucrainene. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Kievul că „îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri”, presupunerea lui fiind că Ucraina este influenţată în acest sens de SUA.
Anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că ultimatumurile Federației Ruse sunt inacceptabile pentru Ucraina.