ULTIMA ORĂ! SA „Moldovagaz” anunță că a transferat către SAP „Gazprom” plata pentru luna ianuarie

14 februarie 2022, 14:19 Economie 144
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu
SA „Moldovagaz” anunță că a transferat către SAP „Gazprom” plata pentru livrările de gaze din luna ianuarie. Anunțul a fost făcut președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit SA „Moldovagaz”, valoarea transferului a constituit 8,86 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 127,985 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale. Actualmente, în activitatea sa, compania este focusată asupra acumulării de la consumatorii finali tuturor plăților pentru luna ianuarie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna februarie, cu scopul transferării către SAP „Gazprum” a mijloacelor financiare contractate.

SA „Moldovagaz” îi îndeamnă pe consumatori să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți, care expiră în data de 15 februarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 februarie pentru cei casnici.

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat anterior că potrivit calculelor preliminare, în luna februarie companie pe care o conduce ar putea achiziona gazul natural de la monopolistul rus Gazprom la un preț mai mic, decât în luna precedentă.

„Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 USD per mia de metri cubi. Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”, a declarat șeful Moldovagaz într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram.

La 28 ianuarie curent, membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, începând cu luna februarie, cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Tariful cu 4 lei și 18 bani mai mare decât am plătit pentru consumul din lunile noiembrie și decembrie anul trecut.

Anterior, SA „Moldovagaz” a înaintat ANRE o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de la 10 196 la 14 437 lei pentru mia de metri cubi fără TV, ceea ce pentru gazele naturale constituie 8%. Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici, propus de Moldovagaz trebuia să fie de 15.59 lei pentru un metru cub de gaz.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, mai spunea că, dacă tariful nu va fi majorat de la începutul anului, compania riscă un nou blocaj financiar, în februarie, când trebuie să facă plata în avans către concernul rus Gazprom.

De menționat că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat miercuri, 26 ianuarie, că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețului pentru gaze naturale solicitată de „Moldovagaz”, prețul pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba pentru consumatorii casnici.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media