„Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.
Cu un mesaj de susținere a venit și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, care a menționat că „România este un susținător foarte ferm a perspectivei europene al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei”.
Aflat la Luxemburg, vicepremierul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a primit astăzi, 8 aprilie, de la comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, chestionarul Comisiei Europene (CE) cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Într-o postare pe Facebook, șeful diplomației moldovenești subliniează că „Țara noastră își accelerează parcursul european”.
Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iuian Groza, chestionarul este unul foarte complex și conține de la două mii la patru mii de întrebări.
„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.
Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
La 8 aprilie, Ucraina a primit chestionarul din partea Uniunii Europene privind nivelul de pregătire al țării de a obține statutul de candidat al blocului comunitar, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.
„Răspunsurile vor fi gata într-o săptămână”, a declarat Vladimir Zelenskiy.
- Ucraina a primit chestionarul de evaluare a pregătirii sale pentru obținerea statutului de țară candidat la UE. Când va primi R. Moldova lista cu întrebări din partea Comisiei Europene
- Consilierul pentru integrare europeană a președintelui ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a indicat date aproximative pentru aderarea Ucrainei la UE
