Nicu Popescu, în contextul războiului din Ucraina despre o eventuală escaladare a tensiunilor în stânga Nistrului: „Situaţia până în prezent este calmă. Mandatul legal dat Guvernului este de a asigura neutralitatea R. Moldova”

22 martie 2022, 22:19 Politică 160
Nicu Popescu.  Sursa: MAEIE

„Republica Moldova nu este o țintă pentru acțiuni militare și nu vedem niciun motiv pentru care am fi atacați”, a declarat șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu, la Bruxelles pentru Euroactiv. Ministrul de Externe a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău monitorizează situația din stânga Nistrului în contextul unui eventual semn de escaladare a tensiunilor după invazia Federației Ruse în Ucraina, dar „situaţia până în prezent este calmă”.

„Sperăm că zona de război nu se va apropia de graniţa noastră”, a declarat Nicu Popescu pentru Euroactiv, făcând referire la bombardamentele ruse din zona portului Odesa, aflat la circa 50 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova.

În ultimele zile, forțele ruse au avansat, cu strategia de a întrerupe accesul Ucrainei la mare – o mișcare interpretată de experții militari occidentali ca o încercare de a crea un coridor terestru din Donbasul controlat de Rusia, peste Crimeea până în regiunea transnistreană.

„Presumarea noastră de lucru este că Moldova nu este o țintă pentru acțiuni militare și nu vedem niciun motiv pentru care am fi atacați”, a spus Popescu. „În același timp, noi, ca guvern, avem datoria de a ne pregăti pentru întregul spectru de scenarii – și asta, desigur, include scenarii negative”, a mai adăugat diplomatul.

Întrebat despre potențiala amenințare a unei mișcări a Rusiei din regiunea separatistă către restul țării, Popescu a spus că Guvernul de la Chișinău nu a detectat pregătiri pentru vreo acțiune militară în regiunea separatistă din stânga Nistrului.

„Mandatul legal dat guvernului este de a asigura neutralitatea Republicii Moldova. Acesta este un cadru în care operăm”, a spus Popescu, întrebat dacă actuala situaţie de securitate ar putea aduce o schimbare de abordare la Chişinău.

Amintim că, vicepremierul Nicu Popescu a efectut în perioada 21 - 22 martie o vizită de lucru la Bruxelles, unde a participat la Consiliul pentru afaceri externe în cadrul căruia a discutat cu omologii săi din statele membre ale UE despre perspectiva europeană a țării noastre, situația de securitate regională generată de războiul din Ucraina, inclusiv gestionarea crizei umanitare și de refugiați.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media