Ucraina dorește ca cererea sa de aderare la UE să fie analizată separat de Georgia și Republica Moldova

7 martie 2022, 16:39 Externe 962
Trio-ul asociat.  Sursa: 24tv.ua

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba susține ca cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană să fie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei. Acest lucru se precizează în declarația șefului Ministerului de Externe, citată de sursele locale.

Kuleba a subliniat că ucrainenii apără pacea și securitatea Europei cu prețul propriei vieți, iar acum Ucraina a devenit de fapt un avanpost al Uniunii Europene, ceea ce oprește răul rusesc distructiv să pătrundă adânc în continentul european.

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, depunerea de către Republica Moldova și Georgia a cererilor de aderare la UE arată acum ca o încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE ar trebui luată în considerare separat de cererile din Georgia și Moldova”, este convins ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

El a subliniat că Ucraina sprijină integrarea europeană a Georgiei și Republicii Moldova, dar nu dorește ca popoarele georgiene și moldovenești să treacă prin ororile prin care trec acum ucrainenii.

„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru asistența umanitară a Georgiei și R. Moldova pentru ucrainenii care suferă de agresiunea armată rusă. Cu toate acestea, din păcate, până acum nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele de război împotriva Ucrainei. O astfel de poziție nu corespunde relațiilor de parteneriat dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat” și ilustrează clar nedorința de la Tbilisi și de la Chișinău de a deveni un contribuitor real la securitatea în Europa”, a spus ministrul într-un comunicat.

Amintim că la 1 martie, Uniunea Europeană a început oficial procedura de examinare a cererii ucrainene de aderare după ce președintele Vladimir Zelenski a semnat cererea corespunzătoare.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ulterior, cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată astăzi, 4 martie, ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie și 7 martie.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media