Lilian Darii, numit de Guvern în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă

12 ianuarie 2022, 20:38 Politică 149
Lilian Darii.  Sursa: tribuna.md

Lilian Darii a fost rechemat din funcția de Ambasador Extraordinar Plenipotențiar în Belgia și Regatul de Jos și a fost numit în funcția de Ambasador în Federația Rusă. Hotărârea a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 12 ianuarie.

Candidatura lui Lilian Darii la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă a fost aprobată de Comisia politică externă și integrare europeană pe data de 22 decembrie.

Lilian Darii este diplomat de carieră. A absolvit facultatea de relații internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept, Academia de Științe a Moldovei.

În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.

În perioada 2017-2018 a fost ambasador cu misiuni speciale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru, MAEIE.

Experiența profesională a diplomatului mai include activitatea în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Republica Kârgâză.

Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat din funcție de către Guvern la data de 9 august 2021, după ce o angajată de la sediul misiunii diplomatice de la Moscova s-a plâns de hărțuire sexuală din partea acestuia.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media