Natalia Gavrilița: Prețul pentru consumatorii casnici pentru primii 150 de metri cubi de gaze nu se va schimba

26 ianuarie 2022, 15:35 Economie 151
Natalia Gavrilița, la ședința de Guvern.  Sursa: captură video/privesc.eu

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 26 ianuarie, că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețului pentru gaze naturale solicitată de „Moldovagaz”, prețul pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba pentru consumatorii casnici.

„Indiferent de decizia pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea „Moldovagaz”, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că va accepta o creștere mai mică, consumatorii casnici nu vor avea de suferit pentru că compensarea pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba, iar mecanismul pentru luna februarie și martie va rămâne același, gradual, după numărul de metri cubi consumați. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi vor costa 7,9 lei până la 150 de metri cubi compensați”, a subliniat prim-ministra.

De asemenea, șefa Executivului a mai spus că Guvernul urmează să vină cu compensații și pentru anumiți agenți economici, iar astăzi s-au discutat mai multe scenarii care urmează a fi discutate și aprobate.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, că începând cu luna ianuarie compensațiile pentru agentul termic vor crește de la 450 lei la 800 lei pe lună. De asemenea, Guvernul a anunțat că a simplificat accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

Amintim că de la 1 ianuarie 2022 Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 190 de dolari mai mult decât în lunile decembrie și noiembrie 2021, când tariful pentru consumatorii finali a fost calculat la 11,08 lei.

Începând de joi, 20 ianuarie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic pentru un termen de 60 de zile.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media