OCDE a demarat negocierile de aderare cu România. Ce înseamnă statutul de membru și ce avantaje oferă cea mai importantă organizație economică din lume

26 ianuarie 2022, 11:02 România 83
OCDE.  Sursa: www.g4media.ro

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, marți, 25 ianuarie, deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă ce se află pe agendă încă din anul 2004, atunci când și-a depus pentru prima dată candidatura.

În urma încheierii negocierilor, România se va alătura celor 38 de membri cu putere deplină în cadrul OCDE, cea mai importanță organizație economică din lume.

Anunțul despre deschiderea negocierilor a fost primit „cu căldură” de președintele României, Klaus Iohannis.

„Salut cu căldură decizia de astăzi a OCDE de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulțumesc secretarului general Mathias Cormann și statelor membre pentru susținerea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OCDE, cu energie și determinare”, a scris președintele României pe pagina sa de Twitter.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare, scrie Economedia.

Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală.

Pentru a deveni membru OCDE, un stat trebuie să îndeplinească o serie de criterii, care ţin de existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie; consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, principalele avantaje ale posibilei aderări a României la OCDE sunt:

  • Beneficiul apartenenţei României la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine;
  • Beneficiul exemplului. Imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc.);
  • Beneficiul expertizei. Accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.);
  • Beneficiul accesului României la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală;
  • Beneficiul asistenţei în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice (peer reviews) şi emiterea recomandărilor privind îmbunătăţirea acestora.

Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor adoptată ieri, 25 ianuarie, s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media