Moldovagaz a achitat integral avansul către Gazprom pentru plata gazelor naturale furnizate în ianuarie

20 ianuarie 2022, 17:05 Economie 143
Plită Gaz.  Sursa: Replica Media

SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022, anunță compania într-un comunicat de presă.

Valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

„Acest fapt a fost posibil grație sprijinului Guvernului Republicii Moldova, inclusiv alocării a 469 milioane lei ca avans pentru compensațiile pentru gaze naturale pentru populație, amânarea plăților TVA la bugetul de stat și transferurilor către compania „Energocom””, precizează Moldovagaz.

Amintim că, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat, miercuri, 19 ianuarie, la o conferință de presă, că Gazprom a trimis o scrisoare către SA Moldovagaz în care a auntat că va sista livrările de gaz, dacă Republica Moldova nu va achita integral și la timp consumul de gaz până la data de 20 ianuarie.

Șefa Executivului a acuzat Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, chiar dacă în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și Republica Moldova, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

În aceste condiții, la solicitarea Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență la nivel național, pentru un termen de 60 de zile.

Nu este prima oară când autoritățile de la Chișinău instituie stare de urgență în sectorul energetic. Parlamentul a aprobat pe 22 octombrie, cu votul majorității, Stare de urgență pentru 30 de zile, după ce s-a înregistrat un deficit de gaze pentru luna octombrie de 33 la sută, iar presiunea gazelor din sistemul de aprovizionare a ajuns sub limită.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media