VIDEO/ Prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile, atacată la Curtea Constituțională de PSRM

30 iunie 2022, 11:03 Politică 118
Stare de Urgență.  Sursa: Replica Media

Deputatul PSRM Vasile Bolea a contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului prin care starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 45 de zile, începând cu 24 iunie curent.

Socialiștii consideră respectivă hotărâre drept neconstituțională, calificând-o drept lipsită de o motivare argumentată, cu mai multe încălcări ale legislației naționale și internaționale.

PSRM consideră că prin această hotărâre sunt nejustificat restrânse drepturile cetățenilor.

„Unul dintre motivele care stă la baza Hotărârii – factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaților, de facto, s-a consumat deja, or, măsurile normative și logistice au fost deja adoptate și întreprinse. Cel de-al doilea argument – factorul energetic, de asemenea nu poate fi considerat circumstanță deoarece în Republica Moldova, atât Parlamentul cât și Guvernul exercită un mandat deplin și funcțional, care nu necesită adoptarea unor măsuri prompte prin derogare de la cadrul legal general.

În una din opiniile sale, Comisia de la Veneția preîntâmpină că experienţa a arătat că cele mai grave încălcări ale drepturilor omului tind să se producă anume în contextul unei situaţii de urgenţă, or, statele pot fi predispuse, sub pretextul stării de urgenţă, să-şi folosească puterea de derogare în alte scopuri sau într-o măsură mai mare decât este justificată de exigența situaţiei”, susține Bolea.


Amintim că, la 23 iunie, prin votul majorității parlamentare, pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită starea de urgență, la propunerea Guvernului. Măsura a intrat în vigoare începând cu 24 iunie 2022 și va fi valabilă încă 45 de zile. Împotriva proiectului s-au arătat deputații din opoziție, care au declarat că este un pretext pentru a „ascunde eșecurile guvernării” și a „camufla ilegalitățile conducerii”.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022. Pe 24 februarie 2022 aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă hotărâre privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile.

Prin hotărârea adoptată la 20 aprilie anul curent, începând cu data de 25 aprilie anul curent starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost eclarată pe 17 martie 2020.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media